Autismiystävällinen elokuvanäytös Doria...

(Finding Dory)

Autismiystävällinen elokuvanäytös: 

Doria etsimässä 2D (dub)

Autismin kirjon lapset ja muut erityislapset perheineen pääsevät nyt näkemään Doria etsimässä -elokuvan. Kino Tapiolan kolmas autismiystävällinen erikoisnäytös järjestetään lauantaina 8.10. klo 12.00 – teatteri on avoinna klo 11 lähtien.

Näytös sopii kaikille lapsille, joita kovat äänet ja elokuvateatterin pimeys saattavat jännittää. Elokuva esitetään tavallista maltillisemmalla äänenvoimakkuudella, eikä salia pimennetä täysin. Katsomossa saa liikehtiä ja eläytyä, eikä lipunmyynnissä kysellä diagnooseja. Näytös sopiikin autismin kirjon ja muiden erityislapsien lisäksi esimerkiksi pienen lapsen ensimmäiseksi elokuvakokemukseksi. 

Esteettömyys: Kino Tapiolan pääsisäänkäynti, aula ja sali ovat esteettömät. WC-tilat ovat kuitenkin ahtaat ja korkean kynnyksen takana, mutta seinänaapurimme Kilim-ravintolan tiloissa on inva-wc, jota saa käyttää. 

Aloitteen autismiystävällisestä elokuvanäytöksestä teki Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys ry. 

Liput: Alle 10-vuotiaat 8,50 euroa, yli 10-vuotiaat 9,50 euroa. (Alennusperusteiset liput kassalta.) Huom. avustajakortilla voit lunastaa itsellesi kassalla ilmaisen avustajalipun. Kino Tapiolassa ei ole numeroituja paikkoja, vaan paikat voi valita vapaasti salissa; kaikilta paikoilta näkee kuitenkin hyvin.

***

Disney-Pixarin uudessa animaatiossa valkokankaalle palaa huonomuistinen välskärikala Dori, joka elää onnellista elämää riutalla yhdessä Marlinin ja Nemon kanssa.

Kun Dori sitten yhtäkkiä muistaa, että sillä on perhe, joka saattaa kaivata sitä, kolmikko lähtee yhdessä huikealle seikkailulle valtameren halki etsimään Dorin vanhempia Kalifornian arvostetusta merieläinpuistosta, joka toimii eläinten hoitopaikkana ja akvaariona. Äitiään ja isäänsä etsiessään Dori saa apua kolmelta puiston mielenkiintoiselta asukkaalta: kärttyiseltä mustekalalta nimeltä Hank, jolla on tapana karata puiston henkilökunnalta; kaikupaikannustaitonsa menettäneeltä maitovalaalta nimeltä Bailey ja likinäköiseltä valashailta nimeltä Destiny. Puiston sokkeloissa seikkaillessaan Dori ja hänen ystävänsä huomaavat, miten taianomaisia asioita voi yllättäen löytää omista puutteistaan, ystävistään ja perheestään. 

Tietoa kasvattajalle media-avain.fi -sivustolta, täällä lisää myös elokuvan myönteisistä viesteistä (5/5) sekä ikäsuositushaitari.

Elokuvassa korostetaan ystävyyden, perheen ja yhteistyön merkitystä. Esiin nostetaan myös erilaisuus. Keskeisissä osissa on hahmoja, joilla on jokin vamma, mutta jotka silti pystyvät sankaritekoihin. Vaikka kaikilla on omat puutteensa, omiin vahvuuksiin uskoen ja toinen toistaan tukien asiat järjestyvät.

Doria etsimässä on jatko-osa, jonka voi hyvin mennä katsomaan, vaikkei olisi nähnyt aikaisempaa Nemoa etsimässä -elokuvaa. Elokuvissa seikkailee samoja hahmoja, mutta Dorin juoni on itsenäinen. Se on myös helposti seurattava nuorellekin katsojalle. Pienille elokuva sopii myös siinä mielessä, ettei siinä ole oikeastaan kuin yksi pelottava kohtaus: iso mustekala ajaa lyhyen hetken takaa päähenkilöä. Toisaalta tarina on paikoin hyvin tunteikas, ja lapsikatsoja samastuu varmasti nuoreen päähenkilöön tämän eksyessä ja joutuessa eroon äidistään ja isästään.

 

”Kesän suurin menestyselokuva Hollywoodista saapuu nyt. Doria etsimässä on jatko-osa Nemoa etsimässä -animaatioon, jossa isäkala etsi kadonnutta poikaansa. Vuonna 2003 valmistunut Nemoa etsimässä oli aikoinaan Pixar-studion suuria menestyksiä ja tietokoneanimaation edelläkävijäteoksia. – Keskeinen onnistuja elokuvan suomenkielisessä versiossa on Ona Kamu, jonka taituruus Dorina pitää tarinan elossa. Amerikan-versiossa hahmoa esittää Ellen DeGeneres. Dorin hahmo on luotu taitavasti ja muistisairaus on enemmän hellyttävää ja höpsöä kuin huolestuttavaa. – … elokuvan toimivimpia ja hallitsevimpia osia ovat käsikirjoittajaryhmän laatima ja näyttelijöiden esittämä dialogi Thomas Newmanin musiikin ohella. Loppuun vielä kehotus kärsivällisyyteen: elokuvateatterissa kannattaa istua loppuun, katsoa myös lopputekstit. Niiden perään on piilotettu jälkinäytös, jossa kerrotaan kaloista, jotka auttoivat Nemoa karkaamaan hammaslääkärin akvaariosta avausosassa.”

Veli-Pekka Lehtonen, HS

 

Ohjaus:  Andrew Stanton 

Suomenkieliset äänet:
Dori / Ona Kamu
Marlin / Tom Pöysti
Hank / Pertti Sveholm
Destiny / Anna-Maija Tuokko
Nemo / Sampo Kovalainen
Bailey / Jukka Puotila
Jenni / Milka Ahlroth
Sauli / Risto Kaskilahti

Levittäjä: Walt Disney

Kieli: puhumme suomea!

1h 43min K-7 Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä