Bergman - Yksi vuosi, yksi elämä

(Bergman - Ett år, ett liv)

"Uusi dokumentti ei peittele mestariohjaajan heikkouksia – Ingmar Bergman oli nero, mutta myös natsi ja seksiaddikti. Ruotsalainen dokumentti Ingmar Bergmanista on kaunistelematon ristivalotus poikkeuksellisesta ohjaajasta." ★★★★ Helsingin Sanomat

Ingmar Bergmanin 100-vuotissyntymäpäivän juhlavuonna valmistunut dokumentti valoittaa yhtä aikamme suurimmista taiteilijoista. Elokuva painottuu yhteen vuoteen tämän elämästä, jolloin hän teki kenties suurimman taiteellisen oivalluksensa.

Kuuden vuoden aikana, 1900-luvun puolivälissä, tapahtuu jotakin ainutlaatuista. Neljänkympin kynnyksellä oleva hontelo ruotsalainen kirjoittaa elokuvahistoriaan luvun, jollaista ei ole aiemmin koettu. Vuosien 1957 ja 1963 välillä hän ohjaa elokuvahistorian suurimpia klassikoita, tuottaa joukon teatteriproduktioita sekä lavalle että radioon ja ohjaa kuusi TV-elokuvaa. Hänen yksityiselämänsä on myös vaatimattomasti sanottuna värikästä. Elokuvaohjaaja Ingmar Bergman hakee yhä vertaistaan.

 

"Vuonna 1957 Ingmar Bergman täytti 39 vuotta. Sen vuoden kuluessa hän urakoi käsittämättömän määrän ohjauksia sekä valkokankaalle että teatteriin. Elokuvista valmistuivat Seitsemäs sinetti, Mansikkapaikka ja Elämän kynnyksellä. Hän oli jo saavuttanut kansainvälistä mainetta.

– Bergmanin syntymästä tuli heinäkuussa kuluneeksi sata vuotta. Dokumenttia voinee pitää juhlavuoden pääteoksena. Kuolemaa pelännyt Bergman eli lopulta 89-vuotiaaksi.

Bergmanin persoonaan ja elämään on aina ollut helppo uppoutua, sillä lähteitä riittää.

– Magnussonin dokumentista ja sen lukemattomista haastatteluista, mukaan lukien Bergmanin omat, paisuu laaja kuva, jossa ei siistitä rumimpiakaan yksityiskohtia. Pahin niistä on epäilemättä Bergmanin natsivaihe, jota on yleensä vähätelty. Nyt viimeistään käy ilmi, että Bergman puolusteli natsien tekoja vielä vuosia sodan jälkeen.

Mutta ”neroille annetaan aina anteeksi” kuten dokumentissa todetaan.

– Kaikki haastateltavat ovat lopulta yhtä mieltä Bergmanin merkityksestä elokuva- ja teatteritaiteelle. ”Hän oli Ruotsille tärkeämpi kuin August Strindberg”, dokumentissa sanotaan.

Todisteena lahjakkuudesta näemme elokuvien hienoimpia otoksia, muun muassa Bergmanin omasta mielestä kauneimman lähikuvan Victor Sjöstromistä Mansikka­paikassa."

★★★★ Leena Virtanen, HS

 

Ohjaus: Jane Magnusson

Kieli: Ruotsi, englanti, saksa. Tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

Levittäjä: SF Film

 

Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

1h 58min K-12 Väkivaltaista sisältöä Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä