Chocolat

HS ★★★★! Ranskalaista draamakomediaa parhaimmillaan - Omar Sy loistaa pääroolissa James Thiérréen kanssa!

George Footit (James Thiérrée) oli aikanaan Ranskan suosituin sirkustaiteilija. Nyt mies sinnittelee yhtenä pienen sirkuksen vaatimattomista numeroista. Ajat ovat kovat, mutta Footit ei anna periksi. Eräänä päivänä hän päättää kokeilla jotain uutta sirkuksen vetonaulana toimivan kookkaan, tummaihoisen ”villimiehen” (Omar Sy) kanssa. Yrityksen ja erehdyksen kautta syntyy hullun nerokas klovnikaksikko, joka villitsi ranskalaisten sydämet 1800-luvun lopussa.
 
Roschdy Zemin ohjaama sydämellinen ja älykäs draama kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan Ranskan ensimmäisestä tummaihoisesta sirkustaiteilijasta, klovnista nimeltä Chocolat. Yhdessä Chocolat ja Footit rikkoivat rajoja – ja tekivät historiaa.


”Elokuvan taustalla on kiinnostava tositarina Rafael Padillan, kuubalaisen entisen orjan noususta tähteyteen 1800-luvun lopun Pariisissa. Se tarjoaa kiehtovaa tietoa sirkuksen ja muun esittävän taiteen historiasta, mutta myös kolonialismin, rasismin ja orjuuden juurista. Elokuva peilaa Ranskan siirtomaavaltamenneisyyttä sekä siihen liittyvää syyllisyyttä ja kansallisia kipukohtia, mutta elokuvan kautta rasismin ja rotuajattelun juurien teemaa voi laajentaa myös ranskalaisen kontekstin ulkopuolelle. Chocolat on myös epookkielokuva 1800-luvun loppupuolen viihdemaailmasta, dekadentista Pariisista ja sen taiteilijaelämästä sekä koskettava melodraama sirkuksen ja viihteen kääntöpuolesta, klovnin kyynelistä ja suosion katoavaisuudesta. Chocolat-klovnin nopeasta maineeseen kohoamisesta ja sekä suorasta että rakenteellisesta rasismista johtuva kiirastuli, alkoholiin ja uhkapeliin sortuminen, tuovat elokuvaan myös synkkiä ja raakojakin sävyjä. Painavista ja osittain synkistä teemoista huolimatta elokuva on lämminhenkinen, koskettava ja humaani kuvaus kiinnostavasta ajanjaksosta sekä universaali ystävyyden ylistys.”

Marjo, Media-avain

”Chocolatin päärooleihin on valittu täysosumat. Omar Sy on tehnyt kansainvälistäkin uraa, ja Ranskassa hän näytteli supersuositussa Koskemattomat-elokuvassa. – Foottitin roolin näyttelee oikea sirkustaiteilija, Suomessakin esiintynyt James Thiérrée, Charles Chaplinin lapsenlapsi. Hän on juuri oikea henkilö ilmaisemaan sekä rooliesikuvansa taitoja että klovnin kaksijakoisuutta sortumatta kliseisiin. – Elokuvan viehättävä yksityiskohta on Lumière -veljesten kuvaama filmi Foottitista ja Chocolatista. Elokuvassa on kohtaus, jossa sitä kuvataan, ja alkuperäinen filmi nähdään elokuvan lopussa.”

Leena Virtanen, HS ★★★★

”A superbly performed if classically helmed biopic. – The fascinating and despairing true story of France’s first famous black performer is brought to the screen in Chocolat, a lively belle-époque biopic whose noteworthy — and extremely timely — subject matter helps overcome what otherwise feels like a familiar rise-and-fall costume drama, albeit one with significant historical baggage. – Blending sharp physical comedy with lots of compassion, Sy does a fantastic job channeling the spirit of a man caught between his desire to be rich and free and the gradual recognition that he’s still only someone else’s whipping boy. The scene where he finally challenges his partner in public is surely the film’s most powerful moment, combining the silliness of an old-time vaudeville sketch with the triumph, however short-lived, of self-empowerment. – Known more for his theater performances than for his film work, Thierree is equally convincing as a serious, career-minded clown who happens to be more colorblind than those around him, yet refuses to change up a racist routine that all of Paris cherishes. If the behind-the-scenes action —  and especially the sexuality stuff — is not all that memorable, Footit’s circus scenes are truly remarkable, with the acrobatic Thierree evoking a very Chaplin-esque character (they even look alike, save for the mustache) that actually makes the big top seem exciting again.”

Jordan Mintzer, The Hollywood Reporter

 

Ohjaus: Roschdy Zem 
Käsikirjoitus: Cyril Gely, Olivier Gorce, Gérard Noiriel ja Roschdy Zem 
Näyttelijät: Omar Sy, James Thierrée 
Levittäjä: Future Film

Kieli: ranska, suomeksi tekstitetty!

1h 59min K-12 Väkivaltaista sisältöä Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä