Eilisen kuiskaus

(Omohoide poro poro / Only Yesterday)

★★★★★ HS: ”…vuoden parhaita ensi-iltoja."

Studio Ghiblin (Naapurini Totoro, Henkien kätkemä) klassikko-animaation 25-vuotisjuhla! Isao Takahatan (Tulikärpästen hauta, Prinsessa Kaguyan taru) rakastettu animaatio vuodelta 1991. 

Elettyään koko elämänsä Tokiossa, 27-vuotias Taeko päättää vierailla sukulaistensa luona maaseudulla. Matkustuksen lomassa lapsuuden muistot pulpahtavat pintaan ja kohdatessaan nuoren maanviljelijä Toshion alkaa hän miettiä, mitä tapahtui lapsuuden unelmille.

 

”…vuoden parhaita ensi-iltoja. Isao Takahatan viiden tähden elokuva vuodelta 1991 saa meillä viimein ensi-iltansa.

MEILLÄ on esitetty valkokankaalla kaikki japanilaisen animaatiostudio Ghiblin tärkeimmät elokuvat – paitsi yksi. Nyt tämäkin puute korjataan, kun Ghiblin toisen perustajaohjaajan Isao Takahatan jo klassinen animaatioelokuva Eilisen kuiskaus saa Suomen ensi-iltansa.

Vuonna 1991 valmistunut Eilisen kuiskaus poikkeaa Ghiblin useimmista elokuvista. Siinä ei ole fantasiaa tai mitään yliluonnollista, eikä se ole lapsille suunnattu satu. Eilisen kuiskaus on täysin realistinen elokuva todellisesta maailmasta ja aidoista ihmisistä. Sen tapahtumavuosi on 1982.

KOLMEAKYMMENTÄ ikävuottaan lähenevä Taeko on tokiolainen toimistotyöntekijä, joka on siitä harvinainen tapaus japanilaisessa kulttuurissa, ettei hän ole vielä naimisissa.

Taeko on lähdössä lomalle maaseudulle Yamagataan, jossa hän vietti edellisenkin kesä­lomansa vapaaehtoisena maatyöläisenä. Jostain syystä Ta­keon mieleen nousevat junamatkan aikana muistot vuodesta 1966, jolloin hän oli kymmenvuotias.

Takahata kertoo rinnakkain Taekon kesästä Yamagatassa ja hänen elämästään lapsena 1960-luvun Tokiossa. Aikakausia erottaa animaatiotyyli: Yamagatassa se on värikästä ja ylenpalttista, maaseudun luonnon vehreyttä ja runsautta korostavaa, Tokio-jaksoissa herkkää, vesivärimäistä ja lähes haurasta.

TOKIO-JAKSOISSA on Ghiblille ominaista lapsuuden sekä sensitiivistä että humoristista tarkastelua, koulunkäynnistä ensimmäisiin kuukautisiin ja ihastumisiin. Kuusikymmenluvun Japania havainnoidaan lem­peän komediallisesti, kuten jaksossa, jossa Taekon perhe ensimmäisen kerran tutustuu ulkomaan herkkuun ananakseen.

Yamagata-jaksoissa korostuu ekologisuus ja luonnon kun­nioittaminen.

Yksi elokuvan teemoista on se, kuinka paljon lapsuus muokkaa aikuisuuttamme. Tätä Taeko miettii junamatkalla ja saflorikukkia poimiessaan Yamagatassa. Toinen teema on itsensä löytäminen ja hyväksyminen. Taeko miettii muistelevansa lapsuuttaan, koska ei tunne itseään vielä valmiiksi aikuiseksi.

Takahata kertoo tarinan kauniisti, viisaasti ja ajan kanssa, turhia kiirehtimättä. Katsoja saa kulkea lyhyen matkan Taekon seurassa ja todeta monta kertaa, miten universaaleja tytön kokemukset ja pohdinnat ovat, ja kuinka hienovaraisesti ne tuodaan animaation keinoin esiin.

Hienossa huipennuksessa aikakaudet sulavat yhteen ja kymmenvuotias Taeko koulu tovereineen saa näyttää aikuiselle Taekolle oikean tien.

Eilisen kuiskaus on helmi, ja vuoden parhaita ensi-iltoja – vaikka onkin 25 vuoden takaa.”

★★★★★ Pertti Avola, HS

 

Ohjaus: Isao Takahata

Levittäjä: Cinema Mondo

Kieli: Japani, suomeksi tekstitetty. 

 

1h 58min K-12 Väkivaltaista sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä