Elämäni kesäkurpitsana

(Ma vie de courgette)

"Näihin hahmoihin rakastuu syvästi" ​★★★★★ The List

"vuoden ihanin yllätys […] Kuka sanoi, että animaatio on vain lapsille?" ★★★★★ Episodi

"täysin suositeltava elokuva myös aikuisille ilman lapsiseuraa.” ★★★★ HS

Festivaalivoittoja kahminut Oscar- ja Golden Globe -ehdokas sekä kaksinkertainen César-voittaja on optimismia huokuva elokuvahelmi, joka korostaa monenlaisten perheiden merkitystä ja muistuttaa maailman olevan sittenkin aika ihmeellinen paikka. Elokuva menee suoraan sydämeen.

Parhaan animaatioelokuvan Oscar-ehdokas Elämäni kesäkurpitsana kertoo 9-vuotiaasta pojasta, jonka lempinimi on Kesäkurpitsa. Kesäkurpitsan lapsuus ei ole ollut sieltä helpoimmasta päästä, mutta jouduttuaan orpokotiin hän huomaa, että elämällä voi sittenkin olla takataskussaan yllätys.

Hän saa kokea, millaista on löytää ympärilleen lauma todellisia ystäviä, oppia luottamaan, rakastua – ja ehkä jopa olla onnellinen.

 

Tietoa kasvattajalle media-avain.fi -sivustolta, täällä lisää myös elokuvan myönteisistä viesteistä (4,5/5) sekä ikäsuositushaitari.

Elokuva käsittelee rankkoja ja vaikeasti lähestyttäviä aiheita orvoksi jääneen 9-vuotiaan päähenkilön kautta. Elokuvassa vilahtelee paljon vaikeita asioita, joita ovat muun muassa alkoholismi, vanhempien huumeiden käyttö, insesti ja päähenkilön huoli siitä, että on aiheuttanut tahtomattaan äitinsä kuoleman. Elokuvassa myös tuodaan esiin, kuinka vaikeaa lapsuuttaan elävät lapset oirehtivat. Elokuva kuitenkin keskittyy pääasiassa kuvaamaan lastenkodin arkea ja korostamaan sitä, kuinka lapset saavat elämäänsä huolenpitoa ja turvaa muista aikuisista kuten lastenkodin ohjaajista sekä poliisivirkailijasta, josta lopulta tulee kahden lapsen adoptiovanhempi. Lapset rakentavat luottamusta aikuisiin. Elokuva käsittelee myös sitä, miten lapset saavat tukea ystävistään, kohtalotovereistaan.

Elokuva herättää keskustelua ja laajentaa lapsen maailmankuvaa rikkomalla stereotypioita ja nostamalla elokuvan päähenkilöiksi epätyypillisiä hahmoja. Elokuvassa käsitellään vaikeita aiheita lapsen näkökulmasta korostaen hyvien ihmissuhdemallien tärkeyttä sekä ystävyyden merkitystä. Kaikki henkilöt elokuvassa ovat erittäin inhimillisesti lähestyttäviä. Muun muassa Raymond ja Simon tarjoavat hyviä roolimalleja tehdessään empaattisia ja hyviä ratkaisuja muiden eteen. 

***

“Oscar-ehdokkuudella huomioitu debyytti vie sydämen ja saattaa olla vuoden ihanin yllätys. Kuka sanoi, että animaatio on vain lapsille?

– Joku voisi sanoa, että animaation horjumaton voima on juuri siinä, että sillä on kyky osua oikeaan kohtaan. Koreasta ulkokuoresta riisuttuina parhaat elokuvat, olivat ne Pixarin tai Ghiblin, kertovat perheistä ja rakkaiden menettämisen tuskasta. Elämäni Kesäkurpitsana ei ole poikkeus. Jos unohdetaan upeasti hyödynnetty stop motion -tekniikka, edellä mainittu voi hyvinkin selittää elokuvan ilmiömäisen menestyksen. Mutta Claude Barras astuu askeleen pidemmälle: hänen elokuvassaan perheen menettäminen on tietysti tuskallista, mutta vielä pahempaa on kärsiä niiden luona, joiden pitäisi rakastaa ja suojella.

Armottomat oivallukset varustavat animaation yllättävän synkillä sävyillä, jotka aiheuttaisivat Walt-sedälle sydänkohtauksen. Hurmaavassa lapsilaumassa jokainen kamppailee näkyvien arpien ja synkkien salaisuuksien kanssa. Vainoavan menneisyyden takia yksi kastelee sänkynsä ja toinen ahmii pakonomaisesti hammastahnaa, koska hänen psyykkisesti sairas äitinsä uskoi sen olevan terveellistä. Elokuvassa viitataan lapsen heitteillejättöön, huumeisiin ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Kesäkurpitsakin nähdään keräämässä tyhjiä oluttölkkejä ympäri taloa hänen humalaisen äitinsä huutaessa tv-ruudun ääressä. Kesäkurpitsa yrittää löytää lohtua maalaamalla elämästään puuttuvan isän potrettia leijaan. Älä anna kirkkaiden värien johtaa harhaan – Elämäni Kesäkurpitsana on enemmän Loachia kuin Disneytä ja enemmän hapanta kuin makeaa.

Vaikka elokuva on harhaanjohtavan yksinkertainen, sillä on pohjanaan vahva käsikirjoitus. Elokuva perustuu Gilles Parisin romaaniin, jonka mainio elokuvantekijä Céline Sciamma on kynäillyt valkokankaalle. Sciamma käsitteli samankaltaisia teemoja jo vuoden 2014 Girlhoodissa. Elämäni Kesäkurpitsana jättää jälkensä sanomatta mitään suoraan, mutta hahmottelemalla hienovaraisesti, miten yksinäinen lapsi voi joskus olla.”

★★★★★ Marta Balaga, Episodi 

“Kovia kokeneet tytöt ja pojat päätyvät lastenkotiin ranskalaisanimaatiossa – Lopputulos on hämmästyttävä ja sopii hyvin lapsille. Animaation suloisen kuoren alla voi kertoa tavallista rankempia tarinoita lapsista.

Minkälainen olisi realistinen elokuva lastenkotiin päätyneistä lapsista, joilla jokaisella on taustallaan pahimpia mahdollisia kokemuksia väkivallasta, vanhempien päihderiippuvuudesta tai seksuaalisesta hyväksikäytöstä? Rankka, todella rankka.

Kun lajiksi valitaankin yllät­täen animaatio, jossa hahmot ovat suloisen pyöreäpäisiä ja suurisilmäisiä, lopputulos on hämmästyttävä ja jopa lapsille sopiva. Animaatiot ovatkin parhaimmillaan juuri tätä: ne kertovat tarinoita, joita live-näyteltyinä tuskin kestäisi edes katsoa.

Sveitsiläisen Claude Barrasin stop motion -nukkeanimaatio on haalinut palkintoja sekä Oscar- ja Golden Globe -ehdokkuudet. Elokuva perustuu löyhästi Gilles Paris’n romaaniin.

– Barrasin animaatio rakentaa pienen yhteisön, jossa lapsetkin välittävät toisistaan. Siinä mielessä se on nimenomaan lastenelokuva, joka antaa hyviä esikuvia. Aina ei tarvitse kuvata kiusaamista välttämättömänä pahana, vaan muitakin vaihtoehtoja on.

– Elokuva rikkoo lopulta myös perinteisen perheen rakenteita ja esittää fiksusti, että se on lopulta ainoa tapa antaa lapsille uusi elämä.

Elämäni kesäkurpitsana on täysin suositeltava elokuva myös aikuisille ilman lapsiseuraa.”

★★★★ Leena Virtanen, HS

***

OSCAR-EHDOKAS
GOLDEN GLOBE -EHDOKAS
KAKSINKERTAINEN CÉSAR-VOITTAJA

Festivaalivoitot ja palkinnot:
European Film Awards – paras animaatio
Annecyn animaatiofestivaalin pitkien animaatioelokuvien pääpalkinto
Annecyn animaationfestivaalin yleisöpalkinto
LUX-palkintoehdokas
Lumière Awards -voittaja (paras animaatio, paras sovitettu käsikirjoitus)
Yleisöpalkinto - San Sebastian Film Festival
Yleisöpalkinto - Warsaw International Film Festival
Lapsijuryn palkinto: paras lasten elokuva - Zurich Film Festival
FIPRESCI Prize - Bratislava International Film Festival

 

Ohjaus: Claude Barras

Käsikirjoitus: Céline Sciamma, Germano Zullo, Claude Barras ja Morgan Navarro (Gilles Parisin romaanin pohjalta)

Äänirooleissa: Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccoud, Michel Vuillermoz, Raul Ribera, Estelle Hennard

Kieli: Ranska / Tekstitys: suomi & ruotsi

Levittäjä: Cinemanse Oy

Suomen elokuvasäätiön ohjelmistotuki 2017.

 

1h 6min K-7 Väkivaltaista sisältöä Seksuaalista sisältöä Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä