Hacksaw Ridge

"…parasta, mitä sodasta on valkokankaalla viime aikoina nähty." ★★★★ HS

Mel Gibsonin väkeväksi paluuksi nimitetty Hacksaw Ridge – aseeton sotilas kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan nuoresta amerikkalaissotilaasta Desmond T. Dossista (Andrew Garfield), joka kieltäytyy tarttumasta aseeseen Okinawan taistelussa. Dossista tuli ensimmäinen moraalisista ja eettisistä syistä aseista kieltäytynyt sotilas, joka palkittiin rohkeudestaan toisen maailmansodan jälkeen.

Hacksaw Ridge – aseeton sotilas sai ensi-iltansa Venetsian kansainvälisillä elokuvajuhlilla, jossa se otettiin vastaan myrskyisten suosionosoitusten kera.

 

"Aikamoista. Kymmenen vuoden taon jälkeen australialainen Mel Gibson palaa ohjaajaksi, ja tuomisinaan hänellä on parasta, mitä sodasta on valkokankaalla viime aikoina nähty.   
Hacksaw Rigde – aseeton sotilas kertoo toisen maailmansodan taistelusta tuorein silmin. Päähenkilönä toimii lääkintämies, joka ei suostu kantamaan kivääriä. Taistelukenttäkään ei ole kuluneimpia: elokuvan ydinosa sijoittuu Okinawan saarelle, kevääseen 1945.
– Elokuva mukailee tositarinaa Desmond Doss -nimisestä maalaispojasta. Doss halusi palvella isänmaataan rintamalla, mutta uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi ilman asetta.
– Gibson rakentaa sotansa perinteisin keinoin, ilman enempiä digitehosteita tai muutakaan kikkailua. Katkenneita ruumiita vilahtelee, mutta kuvasto pitäytyy hylsynmitan etäisyydellä vastenmielisestä. Ohjaajan tausta toimintaelokuvissa on ollut eduksi.
Sukulaisteos Hacksaw Ridgelle on HBO:n Taistelutoverit-tv-sarjan kuudes jakso, joka sekin keskittyi jalkaväen lääkintämieheen luotisateessa. Molempien teosten yleissävy on liikuttavan herooinen, muttei patrioottinen. Kyse on ihmisistä lihamyllyssä, ei niinkään amerikkalaisista.
– Urhea, epätodennäköinen sankari on toki betonibunkkerin seinän paksuinen klisee, mutta Dossin tarina ansaitsee tulla kerrotuksi valkokankaalla. Harmi vain, että elokuvaa valmisteltiin niin kauan, ettei Doss itse ehtinyt nähdä sitä. Hän kuoli vuonna 2006.
Väkivallan ja uskonnon suhde Mel Gibsonin elokuvissa on muuttunut kerta kerralta raikkaammaksi.
Ainakin ateistisen katsojan oli vaikea käsittää, miksi The Passion of the Christin (2004) kaltaista läpibrutaalia Jeesus-propagandaa ylipäätään levitettiin valkokankaille. Apocalyptossa (2006) Gibson sitten annostelikin maya-heimon rituaaliväkivallan tyylikkäästi ja kiinnostavasti.
Hacksaw Ridgessä hengellisyys on yhtä kuin pasifismi. Komea ratkaisu, näinä uskonsotien aikoina.

★★★★ Mikko-Pekka Heikkinen, HS

 

Ohjaus: Mel Gibson

Käsikirjoitus: Andrew Knight, Robert Schenkkan

Näyttelijät: Andrew Garfield, Teresa Palmer, Luke Bracey, Sam Worthington

Levittäjä: Future Film

2h 11min K-16 Väkivaltaista sisältöä Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä