Hyvä postimies

(The Good Postman)

Dokumenttielokuva voitti juuri kotimaisen kilpailun yli 30-minuuttisten elokuvien erikoispalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla!

Pieni ja sinnikäs bulgarialainen kylä vasten Turkin rajaa on vastustanut vieraita valloittajia aina antiikin Rooman ja Ottomaanien valtakunnan ajoista lähtien.  Nyt sen 38 eläkeikäistä äänestäjää päättää Euroopan tulevaisuudesta.

Ivan, paikallinen postimies, pyrkii pormestariksi. Hänellä on uusi poliittinen visio. Hän haluaa asuttaa ja elävöittää kylän toivottamalla syyrialaiset turvapaikanhakijat tervetulleiksi. Hänen vastustajansa haluaa sulkea silmänsä muutokselta, sulkea rajat ja palata kommunismin aikaan. Tiiviin kampanjoinnin lomassa Ivan oppii, että pienimmilläkin teoilla saattaa olla suuret vaikutukset.

Vuosisatojen  ajan kylää on kutsuttu Suureksi portiksi johtuen sen sijainnista Ottomaanien valtakunnan ja Turkin rajalla. Nyt se on joutunut keskelle eurooppalaista kriisiä laittomien turvapaikanhakijoiden hiipiessä öisin rajan yli Euroopan Unioniin. Jälleen kerran uneliaasta ja kuihtuvasta pikkukylästä on tullut Euroopan porsaanreikä.

Hyvä postimies sai kansainvälisen ensi-iltansa Amsterdamin kansainvälinen dokumenttielokuvafestivaalin, IDFA:n kilpasarjassa ja sen Pohjois-Amerikan ensi-ilta oli Sundancen elokuvafestivaalien kilpasarjassa.

Elokuvan ohjaaja on suomalaisbulgarialainen Tonislav Hristov. Hyvä postimies on hänen viides dokumenttielokuvansa. Elokuvan tuotantoyhtiö on helsinkiläinen Making Movies Oy (mm. Armoton maa, Tyttö nimeltä Varpu, Miekkailija), joka on tuottanut myös Hristovin aiemmat elokuvat Love & Engineering ja Sinkkuelämän säännöt.

 

“Suomalaisohjaajan Hyvä postimies on neljän tähden dokumentti siirtolaisten ja pikkukylän kohtaamisesta. – Tonislav Hristovin dokumentti kuvaa bulgarialaista syrjäkylää, josta tulee Euroopan kriisin polttopiste.

Dokumentin surumielinen päähenkilö on kylän postimies Ivan, joka pyrkii pormestariksi. Hän näkee turvapaikanhakijoissa mahdollisuuden: miksi he eivät voisi asettua kylään ja tuoda sinne uutta eloa? Vanhusten keskelle tupsahtaisi kerralla lapsia ja nuoria. Uhkakuvat ovat kuitenkin kulkeutuneet myös syrjäseuduille. Bulgarian televisio kertoo pelottelutarinoita, ja kylän väki uskoo, että syyrialaisista koituu pelkkiä ongelmia. Ivan ei saa kaikkia puolelleen.

– Hristov on antanut kylän määrätä elokuvansa tahdin ja tunnelman. Kaikki tapahtuu hitaasti ja pienesti. Vaalimainosten liimaaminen on yhden päivän ohjelmanumero. Kyläläisten keskustelut ja väittelyt täyttävät hiljaisuutta, ja vaalityöhön valjastettu Casion sähköpiano kaikuu maisemassa.

– Syyrialaiset lymyilevät melkein näkymättömissä, eikä Hristovkaan hakeudu heidän lähelleen. Näkökulma on kyläläisten. Dokumentti pelaa äärimmäisillä kontrasteilla. Maailmanpolitiikka kohtaa Euroopan syrjä­kylän. Sotaa paenneilla on vastassa henkistä lamaannusta ja epätoivoa. Ivanin terveen järjen ääni peittyy pelkojen alle, mutta Hristov on ottanut tehtäväkseen nostaa sen esiin.“

★★★★ Leena Virtanen, HS. Lue koko arvostelu täältä!

 

Variety-lehti nosti Hyvän postimiehen yhdeksi viidestä vuonna 2016 parhaiten pakolaiskriisiä kuvanneeksi elokuvaksi. ”Hyvä postimies on tyylikkäästi elokuvallisen kerronnan muotoon jäsennelty. Sen tarinankerronnan mukaansatempaavuutta tukee täydellinen ammattitaito kaikilla elokuvan osa-alueilla. – Loistava ja merkittävä dokumentti.”  Guy Lodge, Variety 

 

Ohjaus: Tonislav Hristov

Käsikirjoitus: Tonislav Hristov, Lubomir Tsvetkov

KUVAUS: Orlin Ruevski    
ÄÄNISUUNNITTELU: Momchil Bozhkov
LEIKKAUS: Nikolai Hartmann    
MUSIIKKI: Petar Dundakov
TUOTTAJAT: Kaarle Aho & Kai Nordberg / Making Movies Oy
RAHOITUS: Yle, AVEK, Bulgarian National Film Center, Suomen elokuvasäätiö, Bulgarian televisio

Kieli: Bulgaria. Tekstitetty suomeksi. 

Levittäjä: Making Movies Oy

1h 22min K-3
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä