Joulumaa

"Yksinäisyyttä, parisuhdetta ja perhettä käsittelevä Joulumaa on raikas katsaus suomalaiseen naiseuteen vuonna 2017." HS

Helenalta (Milka Ahlroth) lähti sitten mies nuoremman matkaan. Joulu tulee, hiljaista on ja mikään ei ole niin kuin ennen. Exällä sentään menee kivasti uuden naisen kanssa. Paras ystävä Ulli (Mari Rantasila) houkuttelee Helenan ainoaan joulukohteeseen, mihin heillä on varaa ja missä vielä on tilaa.  Luvassa on vanhanajan joulu maalla – naisten kesken.

Joulua luomutilalla isännöivät nuoret tilanhoidolliset ummikot, Tuure (Eero Ritala) ja Unna (Anna Paavilainen), joille maatilamajoituskin on uusi yhteisöllinen mahdollisuus. Siitä voi myös saada rahaa, jota tosiaan tarvitaan täydentämään tolkuttoman vaikeaksi osoittautunutta maanviljelyä ja lampaidenhoitoa. Nuoripari elää urheasti unelmaansa röttelössä, vaikka ekologinen elämäntapa, oikeiden valintojen tekeminen ja lapsentahtinen kasvatusideaali 5-vuotiaan Malva-tyttären kanssa alkavat totisesti koetella niin ihanteita kuin parisuhdettakin.

Maatilalle tulee vielä yksi vieras (Martti Suosalo). Joulun edetessä niin vieraiden kuin isäntäpariskunnankin elämä ottaa yllättäen aivan uuden suunnan. Useitakin. 

Maatilan joulu on poikkeustila, jossa pieni porukka hitsautuu tiiviiksi miniyhteisöksi. Lopulta kaikki on sekaisin ja joulumaan naiset joutuvat elämän suurten kysymysten äärelle.

 

"Inari Niemen toinen pitkä elokuva Joulumaa on monella tapaa suomalaisuuden ytimessä. Elokuvan nimi tulee Katri Helenan ja Junnu Vainion puhkikuluneesta jouluhitistä ja hahmot ongelmineen ovat hyvin tunnistettavia: ajatus yksinäisestä joulusta ahdistaa yhä useampaa, ­eikä perinteisiin ole enää monella kaupunkilaisella kosketusta. 

– Draamakomedian vahvimmaksi teemaksi nousee varsin harvoin suomalaisessa elokuvassa edelleen kuvattu aihe – äitiys – etenkin kolmekymppisten sukupolven kokemuksena, ja siihen liittyvän myytin hajottaminen. 

Modernia äitiyttä käsitellään todentuntuisemmin kuin ehkä yhdessäkään toisessa suomalaisessa elokuvassa. Niemi tavoittaa perheen perustamisen ja naisen omien unelmien välisen ristiriidan hyvin, ja se nouseekin elokuvan keskeisimmäksi risti­riidaksi. Nuoren naiset tehtäväksi jää yhä usein ”valita” perheen tai työuran väliltä, ainakin väli­aikaisesti. 

Elokuvan tekijäkaarti on melkoinen suomalaisen elokuvan ”All Female -panel”. Muun ­muassa Selma Vilhusen Hobbyhorse revolutionin kuvannut Sari Aaltonen vastaa kamerajäljestä, tuottaja on useita menestys­elokuvia (mm. Tuntematon sotilas, Miami) tuottanut Miia Haavisto ja leikkaaja Niemenkin edellisen leikannut Hanna Kuirinlahti. Naisten esiinmarssi suomalaisessa elokuvassa todella näkyy, ehkä eniten aihevalinnoissa. 

Joulumaan ansio on ehdottomasti käsikirjoittaja-ohjaajan tavassa antaa mikrotason kriiseille makrotason huomio."

Laura Airola, HS

"Erilaista joulua lupaava draamakomedia kulkee tuttuja latuja, mutta erinomaisten näyttelijöiden kipuilu tuottaa tarpeeksi lämpöä.

– Inari Niemi oli hyvä henkilöohjaaja jo muutaman vuoden takaisessa esikoisessaan Kesäkaverit. Siitä hänen taitonsa tuntuvat vain kasvaneen. Apunaan hänellä on tosin joukko erityisen pystyviä näyttelijöitä, joihin on voinut keskittyä, koska porukkaa ja tapahtumapaikkoja on vähän.

Aikuisempaa polvea näyttelevät Milka Ahlroth ja Mari Rantasila kaveruksina sekä Martti Suosalo ja Tommi Korpela ensin mainitun hahmon uutena ja vanhana pään sekoittajana ovat draaman ja komedian välillä tasapainoilevissa rooleissaan juuri niin erinomaisia kuin oli lupa luottaakin. Erityisesti Tuuren ja Unnan tosielämän eteen joutuneet idealistit olisivat helposti voineet olla pelkkiä pellejä, mutta Eero Ritalan ja Kesäkavereissakin nähdyn Anna Paavilaisen avulla he ovat huvittavuudessaan myös traagisia ja hiljalleen aidosti koskettavia hahmoja. Heidän tarinansa saa silmänurkan kostumaan ja uskomaan, että ihmisen on ehkä sittenkin mahdollista kohdata tosiasiat ja lopettaa elämässään ja suhteissaan räpiköinti."

Jouni Vikman, Episodi

 

Ohjaus: Inari Niemi

Käsikirjoitus: Inari Niemi

Näyttelijät: Milka Ahlroth
Mari Rantasila
Anna Paavilainen
Eero Ritala
Martti Suosalo
Tommi Korpela

Levittäjä: Nordisk Film

Kieli: Suomi. 

 

Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

1h 32min K-12 Seksuaalista sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä