Manifesto

"Cate Blanchett tekee 13 eri roolia elokuvassa, joka on hengästyttävä kunnianosoitus taidemanifesteille. Julian Rosefeldtin videoteoksesta koostettu elokuva on ylistys omaperäiselle ajattelulle ja runolliselle ehdottomuudelle."  ★★★★ HS

Kaksinkertainen Oscar-voittaja Cate Blanchett häikäisee 13:ssa eri roolissa palkitun taiteilijan Julian Rosefeldtin uutuusohjauksessa. Elokuvaa esitettiin myös Helsingin Taidehallissa installaationomaisesti.

Manifesto on voimakas draama, joka ammentaa elokuvantekijöiden, taiteilijoiden, tanssijoiden ja arkkitehtien kirjoituksista. Kokonaisuus on vahva ja yllätyksellinen. Manifesteissä puhutaan maailman tilasta ja siitä, miten sitä pitäisi muuttaa – hahmot kuvaavat eri luokkia ja yhteis­kunnan rakenteita. Pääosassa häikäisevä Blanchett lumoaa uskomattomalla virtuositeetillaan. Hän on mm. opettaja, koditon mies, galleristi, kotiäiti, pörssimeklari, punkkari, uutisankkuri ja koreografi.

Kohuttu elokuva on Cate Blanchettin todellinen taidonnäyte.

 

"Saksalaisen videotaiteilija Julian Rosefeldtin Manifestossa suprematistit, dadaistit, pop-taiteilijat ja futuristit laulavat samassa kuorossa. Rosefeldt on koonnut pääasiassa 1900-luvun kiihkeimpien taiteilijoiden kannanotoista 95 minuuttisen taideteoksen, jonka sanoma hengästyttää, mutta visuaalisuus vaikuttaa. Ohjaaja on kuvaillut teostaan kunnianosoitukseksi taidemanifestien kauneudelle ja kutsuu sitä manifestien manifestiksi. 

MANIFESTO on alunperin 13:sta erillisestä fragmentista koostuva videotaideteos, joka on kiertänyt maailmaa vuodesta 2015, ja oli nähtävillä myös Taidehallissa osana Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa. 

Teokseen kootut manifestit ulottuvat vuoden 1848 kommunistisen puolueen julistuksesta ( Karl Marx, Friedrich Engels) 2000-luvulle, elokuvaohjaaja Jim Jarmuschin Golden Rules of Filmmaking -pamflettiin (2004). Valtaosa elokuvassa käyteyistä manifesteista edustaa kuitenkin 1900-luvun alkupuolen eurooppalaista avantgardea. 

– ROSEFELDTIN teoksen arvo on kuitenkin siinä, että se muistuttaa taiteen yhteiskunnallisuudesta: Se tuo esiin eri aikoina ”vallankumouksellisina” pidetyt ajatukset, sekoittaa niistä vimmaisen keitoksen ja syöttää sen katsojille arkisissa konteksteissa.

– Hienoa, että festivaalit ( Manifeston ensi-ilta oli Rakkautta ja anarkiaa -festivaalilla) ja rohkeat levittäjät (Cinemanse) tuovat tarjontaan kirjoa, joka ei vastaa odotuksia elokuvasaleissa. 

– Olisipa virkistävää jos todellisuudessakin uutisotsikoiden raportoinnin sijaan välillä puhuttaisiin taiteen tehtävästä prime timessa. "

★★★★ Laura Airola, HS

 

Ohjaus ja käsikirjoitus: Julian Rosefeld

Näyttelijät: Cate Blanchett, Erika Bauer, Ruby Bustamante

Kieli: Englanti, tekstitetty suomeksi & ruotsksi

Levittäjä: Cinemanse Oy

 

 

Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

1h 35min K-3
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä