Nälkämaan sampo

”… ansiokas urakka, merkittävä yhteiskunnallinen dokumentti ja ”totuuselokuva”. " Kansan Uutiset

Ke 1.6. näytöksessä paikalla espoolaisohjaaja Mika Koskinen!

Nälkämaan sampo on vuosien tilanneseurantaan perustuva dokumentti Talvivaaran kaivoksen tähänastisista vaiheista. Elokuva ei kuitenkaan kerro vain kaivoksesta, vaan kansalliseksi tragikomediaksi muodostuneen kaivoshankkeen kautta elokuva tarjoaa kiinnostavan kuvan suomalaisesta yhteiskunnasta.

”…hirtehinen dokumentti, joka on yhtä aikaa surullinen ja ällistyttävä – ja täynnä hiljaista mustaa huumoria.”  Taneli Topelius, IS

Uusiutumattomat luonnonvarat ovat loppumassa. 
Nikkeli on elintasometalli jota voidaan kierrättää kaivosjohtaja Pekka Perän mukaan loputtomasti. 1970-luvulla löytyneestä Talvivaaran esiintymästä piti tulla uuden ekologisen kaivannaisteollisuuden edelläkävijä, suuri menestystarina ja syrjäseutupoliittinen voitto jonka ainoa haitta on se että kaivoksen ympäristö muuttuu. 

Manhattanin kokoisella kaivosalueella keskellä hiljaista kaunista erämaaluontoa ja puhtaiden vesistöjen vedenjakajalla esiintyy susia, hirviä, ilveksiä, karhuja ja suojeltuja liito-oravia. Täällä räjäytetty ja louhittu kivimassa kuljetetaan talon kokoisilla maansiirtokoneilla ja liukuhihnoilla rikkihappoliuotukseen kilometrien pituisille bioliuotuskasoille. Laajalle leviävä melu, pöly sekä hienoksi murskatusta kivestä mahdollisesti vapautuvat aineet huolestuttavat paikallisia.

Kaivoksen ympäristöluvasta salaperäisesti unohtunut vuosittainen 350 tonnin uraanituotanto aiotaan toteuttaa kanadalaisen Camecon rakennuttamalla uraanin talteenottolaitoksella. Kaivoksen kestävän kehityksen johtaja vakuuttelee että uraani on vaaratonta. Vettä sataa enemmän kuin tarpeeksi ja pian koko kaivos tulvii. Onnettomuuksilta ei voida välttyä vaikka viestintäkonsultit tekevät parhaansa kaivosalan maineen pelastamiseksi. Tapahtuu kömmähdyksiä, jotka saavat surkuhupaisiakin piirteitä. Viisi järveä saastuu. Kaivos menee konkurssiin. Valtio ottaa konkurssipesän vastuulleen. Juristit hoitavat pesää valtion virkamiesten johdolla. Tavoite on välttyä uusilta ympäristövahingoilta. Kaivos haluaa jätevesiputken läheiseen matkailujärveen. Sen luvan myöntävät valtion viranomaiset ja valtio myös valvoo valtion omistamaa kaivosta. Paikalliset ihmiset ovat hämillään jopa kauhuissaan... 

Suomea pidetään yleisesti puhtaan ympäristön ja korkean teknologian avoimena ihanneyhteis-kuntana. Suomesta halutaan kestävän kaivostoiminnan mallimaa aikana jolloin maailman mineraalivarat ovat loppumassa. Ympäristöystävällisyyden lupauksilla ladattua ensimmäistä vihreän kaivosteknologian suurta kokeilua Talvivaaraa tuskin on ehditty juhlia kunnolla kun tappiollinen kaivos tuottaa ympäristökatastrofin toisensa jälkeen. Valtio ei halua päästää sitä kaatumaan, sillä se on päättänyt, että kaivannaisteollisuus on Suomessa tulevaisuuden ala. Kaivosta kritisoivat kansalaiset kokevat, että todelliset päätökset on tehty jo etukäteen, vaikka heitä muodollisesti kuullaankin katselmuskokouksissa ja lausuntokierroksilla. 

Paikallisten ihmisten näkökulmasta siirrytään teollisuuden ja valtion hallinnon toimintakulttuuriin. Ääneen pääsevät yhteisön, teollisuuden ja hallinnon edustajat: pappi, kalastaja, matemaatikko, maanviljelijä, autokauppias, kemisti, rallikuski, palopäällikkö ja sotilas kohtaavat virkamiehiä, konsultteja, lakimiehiä ja poliitikkoja.

Nälkämaan Sampo kaivaa vakavasta aiheesta huumoria koomisiksi yltävistä tilanteista ja rooleja rikkovista lausahduksista. Se avaa hyvinvointiyhteiskuntamme mekanismeja - rakenteita kaivoksen huikean tarinan ympärillä. 

 

”… ansiokas urakka, merkittävä yhteiskunnallinen dokumentti ja ”totuuselokuva”. Siinä liikutaan ketterästi paikasta toiseen, ollaan ajan hermolla ja tapahtumien iholla. Eri instanssien ja intressiryhmien sekä yksityisten kansalaisten näkemykset tulevat tasapuolisen tuntuisesti noteeratuiksi. Kertojan käyttö täsmentää ja tiivistää tapahtumien kulkua. – Esitteessä Nälkämaan Sampoa luonnehditaan vuosien tilanneseurantaan perustuvaksi elinkaaridokumenttielokuvaksi. Luonnehdinta todentuu vankan materiaalin puitteissa. Ruohonjuuritason autenttisuus on vahva. Murre raikaa ja kirosanat sinkoilevat: moni on pettynyt ja todella vihainen. Rintamajaot vaikkapa erilaisten paneelien yhteydessä ovat selkeitä ja tunteet usein pinnassa. – Koskinen kameroineen on päässyt sotkamolaisten lisäksi vallankäyttäjien lähituntumaan ylintä valtion johtoa myöten. Saamme nähdä, miten mehukkaasti valta voikaan parodioida itseään. Näiltä osin dokumentissa on paikkansa sananmukaisesti elämänmakuisella huumorilla ja tilannekomiikalla – taatusti livenä ja usein tahattomasti. Siinä ohessa suomalaiskansallisesta kahvia & pullaa -perinteestä irtoaa hersyvää hupia.”  Harri-Ilmari Moilanen, Kansan Uutiset

 

Käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus: Mika Koskinen 
Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus
Kieli: suomi

1h 39min K-3
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä