Tyttö nimeltä Varpu

POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINTO 2017, SUOMEN EHDOKASELOKUVA

Viisi ainutlaatuista uutta elokuvaa on valittu ehdolle kilpailemaan Pohjolan tärkeimmästä ja arvostetuimmasta elokuvapalkinnosta. Palkinto jaetaan kerran vuodessa taiteellisesti korkeatasoiselle ja omaleimaiselle elokuvalle, joka kytkeytyy vahvasti pohjoismaiseen kulttuuriin.

***

»Mä en saa unta», itkee äiti ja kömpii 12-vuotiaan Varpun viereen nukkumaan. Perinteiset äidin, isän ja tyttären roolit ovat monella tapaa sekaisin Oscar-ehdokas Selma Vilhusen elokuvassa Tyttö nimeltä Varpu, joka kuvaa hauskasti ja hellyydellä yhden perheen hapuilevaa rakkauden, yhteyden ja olemisen tavan etsintää.

Varpun yksinhuoltajaäiti Siru (Paula Vesala) on miniperheen lapsellisempi osapuoli: hän kiukuttelee, kärttää tyttäreltään apua seuranhakuilmoitusten kirjoittamiseen, ja Varpu joutuu jälleen kerran kävelemään sateessa ratsastuskoululta bussipysäkille, koska äidin inssi ei mennyt läpi kolmannellakaan yrittämällä. Varpu (valloittava Linnea Skog) ei sen sijaan tarvitse autokoulua oppiakseen ajamaan. Ja kun peitetarinat aina jossain muualla olevasta isästä eivät enää mene läpi ratsastuskoulun supatteleville ja tirskuville ponitytöille, Varpu päättää vaihtaa ohjakset rattiin ja lähteä etsimään toista vanhempaansa, josta äiti ei ole ollut halukas kertomaan juuri muuta kuin nimen. Alkaa matka Ouluun.

Millainen mielikuva Varpulla isästään onkin, todellisuus on moninkertaisesti oudompi. Kohtaaminen onnistuu kuitenkin loksauttamaan palasia, jollei kohdalleen, niin ainakin vähän lähemmäksi toisiaan.

Sympaattisen elokuvan musiikki on Paula Vesalan sekä hänen ohellaan PMMP:n kappaleita säveltäneen Jori Sjöroosin käsialaa.

Katri Tenhola

Ohjaus ja käsikirjoitus: Selma Vilhunen 

Kieli: Suomi, tekstitetty englanniksi.

***

Kansallisten raatien valitsemat ehdokkaat edustavat vuoden ansiokkaimpia elokuvatapauksia sellaisilta kiitetyiltä ohjaajilta kuin Guðmundur Arnar Guðmundsson, Izer Aliu, Amanda Kernell, Selma Vilhunen ja Christian Tafdrup. Ehdokkaat ovat merkittäviä elokuvateoksia niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla, ja ne on ehditty jo palkita useilla palkinnoilla ja huomionosoituksilla Euroopan suurimmilla elokuvajuhlilla ja muualla maailmassa.


Kaikki ehdokaselokuvat nähdään Kino Tapiolassa osana 30. Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin ohjelmistoa 14.-24.9.2017.

***
 
Kaikki ehdokaselokuvat ovat:
 
ISLANTI “Hjartasteinn” (HEARTSTONE) Ohjaaja-käsikirjoittaja Guðmundur Arnar Guðmundsson / Tuottajat Anton Máni Svansson, Lise Orheim Stender, Jesper Morthorst, Guðmundur Arnar Guðmundsson / Tuotantoyhtiö SF Studios Production / Join Motion Pictures
 
NORJA “Fluefangeren” (HUNTING FLIES) Ohjaaja-käsikirjoittaja Izer Aliu / Tuottaja Khalid Maimouni / Tuotantoyhtiö The End
 
RUOTSI “Sameblod” (SÁMI BLOOD) Ohjaaja-käsikirjoittaja Amanda Kernell / Tuottaja Lars G. Lindström / Tuotantoyhtiö Nordisk Film Production

SUOMI ”Tyttö nimeltä Varpu”/”Den lilla sparven” (LITTLE WING) Ohjaaja-käsikirjoittaja Selma Vilhunen / Tuottajat Kai Nordberg, Kaarle Aho / Tuotantoyhtiö Making Movies
 
TANSKA “Forældre” (PARENTS) Ohjaaja-käsikirjoittaja Christian Tafdrup / Tuottaja Thomas Heinesen / Tuotantoyhtiö Nordisk Film Production

***

Lisätietoa valintaperusteista, juryn kommenteista, tuotantotietoja, lehdistökuvia ja yleistietoa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta on saatavilla alla olevilta verkkosivuilta:

http://www.nordiskfilmogtvfond.com/events/nordic-council-prize/2017
 
http://www.norden.org/fi/pohjoismaiden-neuvosto/pohjoismaiden-neuvoston-palkinnot/nordisk-raads-filmpris-1

 

1h 40min K-12 Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä