Seniorikino: Toivon tuolla puolen

(Toivon tuolla puolen)

Seniorikinonäytös ke 12.4. klo 15, liput 6 €, avoin kaikille!

Aki Kaurismäki palkittiin juuri lauantaina 18.2.2017 Berliinin elokuvajuhlilla parhaana ohjaajana! Lue koko juttu täältä.

Toivon tuolla puolen on Aki Kaurismäen Le Havre -elokuvasta alkaneen satamakaupunki-trilogian toinen osa. Elokuva kertoo suomalaisesta kauppamatkustajasta (Sakari Kuosmanen) ja syyrialaisesta pakolaisesta (Sherwan Haji), joiden polut risteävät.

 

”Suomesta ei puutu harmautta eikä komiikkaa, ei ainakaan tämän elokuvan mukaan. Kuusi vuotta menestyksekkään Le Havren jälkeen Aki Kaurismäki palaa terävämpänä ja yhteiskuntakriittisempänä kuin koskaan aikaisemmin. Usein hylkiöitä ja yhteiskunnan ulkopuolelle jääneitä kuvannut elokuvantekijä tarttui aiheeseen, joka koskettaa tällä hetkellä melkein koko maailmaa – pakolaiskriisiin.

Toivon tuolla puolen -elokuvan jälkeen tuntuu siltä, että Kaurismäki on keksinyt itsensä uudelleen – siitäkin huolimatta, että on edelleen uskollinen tutulle, omaleimaiselle tyylilleen. Kaurismäen Suomi on karrikoitu, paikoin pähkähullu, mutta samalla kutkuttavan hauska. Elokuvan dialogi on raikasta, nokkelaa ja varmasti yksi tekijänsä parhaita myös käsikirjoituksensa puolesta.

Toivon tuolla puolen on Le Havren aloittaman niin sanotun Satamakaupunki-trilogian toinen osa. Se kertoo aleppolaisesta pakolaisesta Khaledista (Sherwan Haji), joka joutuu Helsinkiin erinäisten sattumien seurauksena. Hän anoo turvapaikkaa Suomesta ja päätyy pakolaiskeskukseen odottamaan päätöstä. Sakari Kuosmasen esittämä Wikström on kauppamatkustaja, joka päättää jättää vanhan ammattinsa taakseen ja ryhtyä ravintoloitsijaksi. Hän ostaa pienen, kannattamattoman ravintolan toiveenaan saada se kukoistamaan. Myöhemmin Wikströmin ja Khaledin tiet kohtaavat odottamattomalla tavalla.

Kaurismäki kuljettaa tarinaa eteenpäin suorastaan soljuvasti. Sen voisi väittää olevan ohjaajansa suoraviivaisin elokuva. Synkät aiheet saavat vastapainoksi hersyvää huumoria, mikä toimii elokuvassa täydellisesti. Toivon tuolla puolen pysyy rytmissä koko kestonsa ajan.

Elokuva on taidokkaasti näytelty. Kuosmasen vakavamielinen kauppamatkustaja on loistava vastapari Hajin yhtä vakavamieliselle syyrialaispakolaiselle. Myös Simon Hussein Al-Bazoon onnistuu roolissaan jo pidempään Suomessa asuneena irakilaispakolaisena. Kaiken kaikkiaan parhaimman kontrastin hahmoille tuovat Wikströmin ravintolan henkilökunta, josta erityisesti mainittakoon Ilkka Koivulan loistava suoritus. Toivon tuolla puolen vilisee muutenkin Suomen tunnetuimpia näyttelijöitä aina Hannu-Pekka Björkmanista ja Tommi Korpelasta Elina Knihtilään ja Kaurismäen luottonäyttelijä Kati Outiseen.

Tällä kertaa musiikista vastaa pääosin Tuomari Nurmio ja Spuget, mikä sopii elokuvan henkeen mainiosti. Kaurismäen elokuvia on muutenkin vaikea ajatella ilman niiden mieleenpainuvaa ja rohkean röyhkeästi käytettyä musiikkia.

Väitän, että Toivon tuolla puolen on Kaurismäen tähänastisen uran paras elokuva: kevyt mestariteos, jonka paikka elokuvahistoriassa on esitellä nykyistä vihan ja byrokratian aikaa. Elokuva nähdään poikkeuksellisesti Cannesin sijaan Berliinin elokuvajuhlilla, jossa se kisaa parhaan elokuvan Kultaisesta karhusta.”

★★★★★ Jesse Raatikainen, Episodi 

 

Ohjaus ja käsikirjoitus: Aki Kaurismäki

Näyttelijät: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu, Ilkka Koivula, Simon Hussein Al-Bazoon, Kaija Pakarinen, Kati Outinen, Tommi Korpela, Tuomari Nurmio

Kuvaus: Timo Salminen

Valaisu: Olli Varja   Pukusuunnittelu: Tiina Kaukanen   Leikkaus: Samu Heikkilä Äänisuunnittelu: Tero Malmberg   Tuotanto: Aki Kaurismäki, Sputnik Oy   Yhteistuottaja: Oy Bufo Ab

Levittäjä: B-Plan Distribution

Kieli: Suomi, englanti, arabia, Tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

 

1h 38min K-12 Väkivaltaista sisältöä Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä