Seniorikino: Valmistujaiset

(Bacalaureat)

Seniorikinonäytös keskiviikkona 8.3. klo 15! Liput 6 €, näytös on avoin kaikille!

 "... a masterly, complex movie of psychological subtlety and moral weight, about the shabby choices people make as they claw their way up --- Graduation is an intricate, deeply intelligent film -- It’s a jewel in this exceptionally good Cannes lineup."

★★★★★ Peter Bradshaw, Guardian

Ohjaaja Cristian Mungiu on yksi suurimpia eurooppalaisen elokuvan tarinankertojia. – Oliko Cristian Mungiun ohjaama Bacalaureat festivaalin kovin uutuus? Saattoi olla. Ja jos on Cannesin kärjessä, silloin elokuvasta usein tulee myös vuoden puhutuimpia. – Mungiun taituruus kertojana on siinä, miten hän esittää mitättömän arkiset asiat siten, että niihin piilotetut isommat yhteydet paljastuvat sukupuolesta valtaan ja korruptioon. – Ihmiset pyrkivät hyvään, mutta tulos on toinen. Elokuva on tilitys Mungiun, 48, ikäpolvesta, jonka piti muuttaa Romania.”

Veli-Pekka Lehtonen, HS

 

Palkittu romanialainen ohjaaja Cristian Mungiu kuvaa niitä hankalia valintoja joita kaikki joutuvat elämässään tekemään. Valmistujaiset on tarkasti hiottu ja moraalisesti painava psykologinen timantti.

Mungiun 4 kuukautta, 3 viikkoa ja 2 päivää (R&A 2007) voitti Cannesin kultaisen palmun. Yli vuorten (R&A 2012) sai parhaan naisnäyttelijän palkinnon kummallekin pääosanesittäjälleen. Tänä vuonna Mungiu palkittiin Cannesissa parhaana ohjaajana.

Valmistujaisissa lääkärin tytär Eliza (roolissa hehkuu Maria Dragus) joutuu päällekarkauksen ja mahdollisen raiskausyrityksen uhriksi tärkeän pääsykokeen aattona. Koulumenestyksen piti olla pääsylippu parempaan tulevaisuuteen ja englantilaiseen yliopistoon.

Seuraavan sukupolven onnella ei ole mitään hintaa. Vai onko? Viisikymppinen isä Romeo (Adrian Titieni) on valmis kiertämään sääntöjä, vain tämän kerran, kuten usein ajatellaan. Petos johtaa vääjäämättä seuraavaan. Virhettä peitellään uudella. Vääryyksille voi halutessaan aina löytää tekosyyn. Pienten petosten verkosta kasvaa vääjäämättä vaihtoehtoinen eettinen systeemi.

Seuraava sukupolvi ei välttämättä halua enää elää samalla tavalla. Loppukuvat Elizan koulun pihalla huokuvat toivoa. Onni ei välttämättä piileskele missään kaukana. Tulevaisuus on omissa käsissä.

 

"Nuorena Cristian Mungiu piti piraattinäytöksiä Tom Hanksin elokuvista, nyt hän on maailman arvostetuimpia ohjaajia" – lue ohjaajan haastattelu Suomen vierailun yhteydessä täältä

"Cristian Mungiun viimeisin elokuva kertoo sekin Romaniasta ja elämän kapeista ehdoista vähintään yhtä suorapuheisesti kuin Mungiun yhdeksän vuoden takainen läpimurtoelokuva. Tällä kertaa on kyse korruptiosta, ihanteista ja pettymyksestä." 

★★★★ AL

"Cannes-palkittu ohjaaja Cristian Mungiu on yhä tinkimätön" 
★★★★ Metro

"…kuvaa ihmiselämään kuuluvia hankalia valintoja tarkkanäköisesti ja arkisen uskottavasti" 
★★★★ TS

"…aukeaa viekoittelevasti pihdaten... lähes täydellinen elokuva... sitä voi myös palavasti rakastaa, ei pelkästään ihailla" 
Image

 

Ohjaus: Cristian Mungiu

Käsikirjoitus: Cristian Mungiu

Näyttelijät: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici

Kieli: Romania, suomeksi tekstitetty.

Levittäjä: Cinema Mondo

 

2h 8min K-12 Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä