Sielunmetsä

Sielunmetsä on sukellus metsäkansan, suomalaisten, sielunmaisemaan.

Elokuva tapahtuu kokonaan metsässä. Päähenkilöinä on suojelijoita, esimerkiksi Pentti Linkola, metsäomistajia, lähimetsänsä avohakkuulle menettänyt mökkiläinen, metsästäjä ja metsästä mielenrauhaa etsivä entinen Venäjän erikoisjoukkojen sotilas. He avautuvat metsän merkityksestä itselleen ja arkistomateriaalit luovat laajemman kehyksen. Näemme sekä luonnontilaista vanhaa metsää että talousmetsiä ja hakkuun jälkiä – sitä mitä metsät tänä päivänä Suomessa ovat.

 
Metsä on tärkeä ja rakas kaikille elokuvan päähenkilöille:

”Kasvua, kasvua, kasvua. Tämän lajin peruskauheus on, ettei ole pakkia eikä jarrua.”

”Luonnontilainen metsä on epäisänmaallinen”.

”Mä en ole koskaan tajunnut että toi metsä vois kaatua…se oli muuri maailmaa vastaan”

”Me ollaan liikaa Järnefeltin, von Wrigtien ja Halosen maalauksissa…metsästä jää vanhentunut kuva”.

”Entä jos olisi ollut viisinkertainen määrä nuoria, olis saanut metsäkoneita, paperitehtaita räjäytetyksi”.


Sielunmetsä antaa metsän puhua puolestaan. Se on paitsi vahva visuaalinen kokemus (pääkuvaajana Jarkko T. Laine) myös elokuva joka kutsuu kuuntelemaan (äänisuunnittelijana Janne Laine, säveltäjänä Sanna Salmenkallio).

Elokuvan ohjaaja Anu Kuivalainen on helsinkiläinen ohjaaja, joka on opettanut dokumenttielokuvaa Aalto-yliopistossa. Hänen dokumenttielokuviaan ovat mm. Aranda (2011), Saaren vangit (2003), Musta kissa lumihangella (1999) ja Orpojen joulu (1994). Anu Kuivalaisen elokuvat ovat saaneet palkintoja niin kotimaasta (mm. erikois-Jussi, Tampereen elokuvajuhlien pääpalkinto ja yleisöpalkinto) kuin ulkomailtakin (mm. paras Pohjoismainen elokuva, Nordisk Panorama).

 

“Metsä vastaa ihmiselle Anu Kuivalaisen runollisessa dokumentissa. Kaunis dokumentti pohdiskelee, miksi suomalainen rakastaa metsää ja samalla hakkaa sitä matalaksi.

Suomalaisten erityinen metsäsuhde ei ole aiheena aivan omaperäisin, mutta Anu Kuivalaisen runollinen dokumentti käsittelee sitä melko kiinnostavin kuvin. Elokuvassa ääneen pääsevät monenlaiset metsässä liikkujat ja elävät, vaikka puhetta onkin vähän ja hiljaisuutta paljon.

– Kuivalainen on tallentanut upeita maisemia ja yksityiskohtia luonnosta ja leikannut niitä raukean meditatiiviseen rytmiin.

Ison osan elokuvan kestosta ollaan ihmisen kanssa vaiti. Eräässä puistattavan kauniissa jaksossa ollaan talvisella hirvimetsällä ja saalis suolestetaan kuusen alla kaikessa hiljaisuudessa.

Kuvissa ja tunnelmissa on taikaa, mutta niiden tulkinta jää täysin yleisön harteille. Siksi onkin vähän katsojasta kiinni, kuinka paljon Sielunmetsästä saa irti.

Hieman ennakkoasenteesta ja mielentilasta riippuen se voi viedä runolliselle matkalle ihmisen luontosuhteen ytimeen, tai näyttäytyä esteettisesti kiinnostavana haahuiluna.”

Matti Koskinen, HS

 

Ohjaus ja käsikirjoitus: Anu Kuivalainen

Kuvaus: Jarkko T. Laine   Leikkaus: Tuula Mehtonen   Äänisuunnittelu: Janne Laine
Musiikki: Sanna Salmenkallio   Tuotanto: Markku Tuurna 

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus

Kieli: Suomi

1h 31min K-7 Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä