Synkin hetki

(Darkest Hour)

"Poliittisten draamojen kruunujalokivi, joka oikeudenmukaisessa maailmassa tuo vihdoin Gary Oldmanille ansaitsemaansa kunniaa." ★★★★★ Episodi

"Churchill-draama Synkin hetki näyttää legendaarisen brittipääministerin terävänä, mutta rakastettavana mörrimöykkynä toisen maailmansodan aikaan. Brexitin jälkeen tehty elokuva palaa toisen maailmansodan kunniakkaisiin päiviin." ★★★★ HS

Historiallisiin tapahtumiin pohjautuva Synkin hetki käynnistyy II maailmansodan alkumyllerryksistä. Juuri astuttuaan pääministerin tehtäviin Winston Churchill (Oscar-ehdokas Gary Oldman) joutuu tekemään yhden elämänsä mullistavimmista ja ratkaisevimmista päätöksistä. Solmiako rauha natsi-Saksan kanssa vai taistellako kansakunnan ihanteiden, vapauden ja itsenäisyyden puolesta? Hitlerin joukot vyöryvät Länsi-Eurooppaan ja miehityksen uhka kasvaa päivä päivältä. Painolasteinaan kansa, joka ei ole valmistautunut sotaan, epäluuloinen kuningas ja oman puolueen väki, joka juonittelee häntä vastaan, Churchillin on kestettävä tuo synkin hetki, herätettävä kansakunnan taistelutahto ja yritettävä muuttaa maailmanhistorian kulkua.

Gary Oldman voitti roolistaan Churchillinä parhaan miespääosan Oscarin, ehdokkuuksia elokuvalla oli yhteensä 6, mm. paras elokuva. Oldman pokkasi roolistaan myös parhaan draamanäyttelijän Golden Globen!

 

"Lienee sanomattakin selvää, että Gary Oldman tekee mahdollisesti uransa parhaimman roolityön Churchillina, vailla kliseitä tai mimiikkaa, jotka ovat jossain määrin vaivanneet kaikkia aiempia Churchillia esittäneitä näyttelijöitä. Ei ole kysymystäkään etteikö Oldmanin muodonmuutos ja ammattitaito olisi suoraan verrattavissa Meryl Streepin Thatcheriin tai Daniel Day-Lewisin Lincolniin. Oldman ei esitä Churchillia, Oldman on Churchill.

Hän on niin hyvä, että pystyy leikittelemään Churchillin persoonalla. Oldman on luonut suuresta ikonista falstaffmaisen hahmon: runsaasti käytetty huumori kanavoidaan niin tyylikkäästi, että se näyttäytyy pelkkänä pilkkeenä sotasankarin silmäkulmassa. Roolitöistä puhuttaessa olisi väärin olla nostamatta esiin myös Kristin Scott Thomasin loistavasti näyttelemää Clementine Churchillia, jota ilman elokuva jäisi vaillinaiseksi.

Ohjaaja Joe Wright on mestari kuvaamaan historiallisia ajanjaksoja. Ylpeys ja ennakkoluulo (2005) ja Sovitus (2007) osoittivat Wrightin kyvyn tuoda uutta ja tuoretta näkökulmaa paljon kaluttuihin teemoihin ja ajanjaksoihin. Hänen edellisten elokuviensa tapaan Synkin hetki on visuaalinen elämys aina lavastuksesta puvustukseen sekä hämmästyttävän realistiseen maskeeraukseen.

Tietyllä tapaa Synkin hetki on täydellinen vastapari Margaret Thatcherista kertoneelle Rautarouvalle (2011). Molemmat kertovat kiistellystä brittipääministeristä, tarjoavat katsannon kabinetin kulissien taakse ja molemmissa nähdään huippuunsa viritettyä näyttelijäntyötä. 

– Synkin hetki on Oldmanin riemujuhlaa, mutta myös elokuvan kerronta pysyy hänen perässään. Wrightin visio ja tyyli ovat jatkuvasti läsnä, ja elokuvan kaikki elementit tukevat toisiaan täydellisesti. Lopputuloksesta huomaa, että kerrankin on ollut aikaa harjoitella ennen kuvauksia: jopa kuukausi, mikäli elokuvan tekijöitä on uskominen."

★★★★★ Jesse Raatikainen, Episodi

"[…] erittäin luistava, jäntevä ja erinomaisesti näytelty historiallinen panoraama Winston Churchillin ensimmäisistä kuukausista Britannian pääministerinä 1940.

– Anthony McCartenin käsikirjoitus antaa Churchillistä sympaattisemman kuvan kuin muutamat aiemmat elokuvan ja television Churchill-tulkinnat. Hän on lähinnä rakastettava mutta myös terävä mörrimöykky, jonka on saatava päivittäiset viski- ja sikariannoksensa pystyäkseen toimimaan.

Hupaisassa kohtauksessa Churchill lähtee ensimmäisen kerran elämässään maan­alaiseen ja kysyy metrovaunussa tavallisilta briteiltä, pitäisikö hänen neuvotella Italian välityksellä Saksan kanssa rauhasta vai jatkaa sotaa. Kollektiivinen vastaus on arvattavissa, yhtenäisyyttä ja lujuutta kun painotetaan.

– Gary Oldman sai äskettäin ansaitusti Golden Globen roolisuorituksestaan Churchillinä. Se onkin Oldmanin paras roolityö elokuvassa sitten Pappi, lukkari, talonpoika, vakoojan (2011). Hyviä ovat myös James, Kristin Scott Thomas Churchillin vaimona Clementinenä ja Ben Mendelsohn kuningas Yrjö VI:n roolissa.

Pienemmissä sivuosissa on brittikaartin aina vakaita luottonimiä Stephen Dillanesta veteraani Ronald Pickupiin."

★★★★ Pertti Avola, HS

"Gary Oldman is a tremendous Winston Churchill in high-octane drama. -- An Oscar-buzzed performance acts as the stoic centre of Joe Wright’s retelling of the events of 1940, played as a House of Cards style thriller"

★★★★ Peter Bradshaw, The Guardian

 

Ohjaus: Joe Wright

Käsikirjoitus: Anthony McCarten

Näyttelijät: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane, Ronald Pickup ja Ben Mendelsohn

Levittäjä: Finnkino Oy

Kieli: Englanti, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

 

Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

2h 5min K-12 Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä