Syysprinssi

Syysprinssi-elokuvassa nuoret kirjailijanalut ja kulttuuriprovokaattorit Inka (Laura Birn) ja Juhana (Lauri Tilkanen) rakastuvat palavasti, ja kiihkeästä suhteesta tulee molemmille elämän muuttava kokemus. Mutta rakkauden huipulla Inka alkaa ymmärtää, että heidän hullu rakkautensa onkin muuttumassa Juhanan hulluudeksi.

Elokuva sijoittuu vuosiin 1980-1981, jolloin punk-liike ja uusi aalto olivat rantautuneet Suomeen ja nuoret taiteilijat hakivat kiihkeästi paikkaansa yhteiskunnassa. Haluttiin irti 70-luvun poliittisesti tunkkaisista asetelmista ja haastettiin suuria ikäluokkia. Tämän murroksen barrikadeilla kaksi nuorta esikoiskirjailijaa kohtasi toisensa ja koki lyhyen mutta intohimoisen, kauniin mutta myös rujon rakkauden.

Alli Haapasalon ohjaama Syysprinssi pohjautuu Anja Snellmanin (Kauranen) samannimiseen menestysromaaniin, joka julkaistiin vuonna 1996. 

 

”Näitä elokuvia ei tehdä koskaan liikaa: balladeja palavasta, hullusta rakkaudesta. Ohjaajakäsikirjoittaja Alli Haapasalo tavoittaa ensimmäisessä pitkässä elokuvassaan hienosti Anja Snellmanin alkuteoksen ytimen: miten hullu rakkaus kaikessa raastavuudessaan, hajottavuudessaan ja traagisuudessaankin on lopulta aina nostattava voima ihmisen elämässä – kokemus, jota ei vaihtaisi pois. – Alli Haapasalon ohjaajantaidosta kertoo paljon sekin, että hänen kuvansa kaksin kirjoittavista nuorista taiteilijoista on yhtä aikaa naivi mutta samalla täysin aseista riisuva, onnistuneen romanttinen. Eihän kirjoittaminen tällaista ole, mutta sielu palaa nähdä tekstin tuottamisen juuri Syysprinssin kaltaisena aktina. Näistä hahmoista alkaa välittää, vaikka Juhanan turkkiliivi on kammottava, kalapuikoista puhumattakaan, ja Laura Birnin rooliasut roikkuvat ajanmukaisesti joka paikasta. Bipolaarinen mielialahäiriö, josta Juhana tarinassa kärsii, vie hullun rakkauden myös todellisen hulluuden tasolle, inhottavan raastavasti, mitä tällainen elokuva vaatii. Tilkanen tavoittaa Juhanana bipolaarisuuden kirot vähintäänkin uskottavasti ja mikä tärkeintä, ilman liioittelua. Birnin osaksi jää tarinan pakollisen kertojan vähän ohut osa, mutta karismallaan hänkin pärjää. Syysprinssissä soi upea musiikki. Kiitän etenkin Joy Divisionista. Yleensä kotimaisissa elokuvissa ei ole varaa soittaa ulkomaisten bändien klassikoita, mutta onneksi Syysprinssissä on satsattu rahaa musiikkiin. Se kannattaa aina.”

★★★★ Markus Määttänen, Aamulehti

”Muistatko ensirakkautesi? Sen tunteen, kun ensimmäistä kertaa joku näki juuri sinut? Sen ilon, kun tunnistit hänessä sukulaissielusi ja hän vastaavasti saman sinussa? – Alli Haapasalon ensimmäinen kokoillan elokuva Syysprinssi, joka pohjaa Kaurasen samannimiseen omaelämäkerralliseen pienoisromaaniin, kertoo siis paitsi Inkan ja Juhanan myös Kaurasen ja Sirolan rakkaustarinan. Birn ja Tilkanen näyttelevät sanoista elävää paria herkästi ja hartaasti. Ja mikä tarina se onkaan. – Haapasalo pitää näkökulman tiukasti päähenkilöissä. Vaihtoehtoja tuskin on ollutkaan, sillä Syysprinssin tarina on juuri intiimiydessään erinomaisen samastuttava. Elokuva rakentaa 1980-luvun alun ajankuvaa hieman ulkokohtaisesti ja estetisoiden, mutta toisaalta punkin leimaamasta kulttuuriskenestä on jo sen verran aikaa, että elokuvan esittämät kirjailijaillat ja runoklubit tuntuvat suurieleisyydessään jännittävän vierailta. Syysprinssi ammentaa lähdeteoksestaan onnistuneesti. Elokuva on romaanille uskollinen sävyjä myöten. Kummassakaan teoksessa ei ole mitään halpaa. Ne onnistuvat luomaan kuvan aidoista tunteista: paitsi rakkaudesta, joka sytyttää elämänilon, myös voimattomuudesta sisältä kumpuavan pimeyden edessä.” 

★★★★ Episodi

 

Ohjaaja: Alli Haapasalo

Päärooleissa: Lauri Tilkanen ja Laura Birn. Muissa rooleissa esiintyvät Johannes Holopainen, Paula Vesala, Olavi Uusivirta, Tiina Weckström ja Kaija Pakarinen.

Kieli: Suomi

Levittäjä: Future Film

1h 35min K-12 Seksuaalista sisältöä Päihteet/huumeet
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä