The Founder

Yhdysvallat vuonna 1954. Ray Kroc (Michael Keaton) on kauppamies, joka toistelee kömpelöä myyntimantraansa aina yhtä sinnikkäästi, on myytävä tuote pahvimuki, pirtelökone tai taittopöytä. Eräänä päivänä tahmeaan työhönsä kyllästynyt Ray saa epäilyttävän suuren pirtelökonetilauksen. Miehen mielenkiinto herää ja hän seuraa vainuaan Kalifornian auringon alle. Tilauksen tehneet McDonaldin veljekset ovat perustaneet Kaliforniaan täysin uudentyyppisen, nopean ja tehokkaan hampurilaisravintolan. Ikoniset kultaiset kaaret ensimmäistä kertaa nähdessään Ray rakastuu. Ja sen, mihin Ray Kroc rakastuu, Ray Krocin on saatava omakseen.

Maailman tunnetuimman pikaruokaketjun syntyvaiheiden takaa paljastuu uskomaton tositarina, jota ei ole vielä kerrottu. Piinkovan bisnesmiehen roolissa Ray Krocina nähdään hengästyttävän taitava Michael Keaton.

 

”Fascinating, subtle film on the machinations of Ray Kroc, the ruthless, insecure man who made a burger joint an empire and sold out its originators. 

–  Along the way, the film shows us something about postwar entrepreneurial capitalism, innovation, corporate expansion and intellectual property rights. It even casts an oblique light on the new age of Trump.”

★★★★ Peter Bradshaw, The Guardian

”Elämäkertaelokuva, joka kertoo McDonald’s-ravintoloiden perustajasta? Se ei ehkä kuulosta kovin kiinnostavalta idealta, mutta lopputulos on herkullinen. Jo elokuvan nimi on hauskan ironinen. Elokuvan keskushahmo Ray Kroc (1902–1984) ei todellakaan perustanut McDonald’s-ketjua. Sen tekivät McDonaldin veljekset, jotka antoivat myös nimensä hampurilaisravintolalle. Ray Krocin ansioksi voi sen sijaan laskea sen, että hän teki McDonald’s-yhtiöstä maailmanlaajuisen menestysbrändin – ja samalla itsestään miljardöörin.

Elokuvan alussa Ray Kroc (Michael Keaton) on maata kiertelevä viisikymppinen myyntimies, jonka tuotteisiin kuuluu laadukas pirtelökone. Kun pieni kalifornialainen hampurilaisravintola haluaa tehdä yllättävän ison tilauksen, Ray päättää mennä tutustumaan yritykseen. Hän ihastuu McDonaldin veljesten pyörittämään paikkaan, sen tasalaatuisiin tuotteisiin ja salamannopeasti valmistuviin annoksiin. Drive in -ravintoloiden hitaaseen palveluun tuskastunut Ray pitää ravintolan uudenlaista konseptia nerokkaana ja ehdottaa veljeksille McDonald’s-ravintoloiden laajentamista. Jo aiemmin laajenemista tuloksetta yrittäneet veljekset ryhtyvät Rayn liikekumppaniksi vastahakoisesti.

John Lee Hancock on pätevä ohjaaja, joka tekee uskottavia laatuelokuvia usein tosipohjaisista aiheista, oli kyseessä sitten urheiludraama Elämä pelissä tai Maija Poppanen -elokuvan syntytarina Saving Mr. Banks.

The Founderin päärooli on kuin luotu Michael Keatonille. Ray Kroc on mielenkiintoinen hahmo. Hän voi olla kiero bisnesmies, mutta silti hänen sinnikkyydessään on jotain vetoavaa. Hän on perinteinen amerikkalainen menestyjä, joka luo uransa lähes tyhjästä. Samalla hän jyrää vastustajat alleen. Liikekumppanuus tai kättä päälle -sopimus ei paljon paina, kun miljoonat kiiluvat silmissä. Mieleen tulee elokuvissakin kuvattu Steve Jobs, joka oli yhtä lailla ristiriitainen hahmo.

McDonaldin veljekset taas eivät tunnu välittävän maineesta ja mammonasta. He haluavat vain tehdä mahdollisimman hyviä hampurilaisia ja pirtelöitä, ja laatu on heille tärkeämpää kuin bisnes. Liikekumppanien välirikko onkin vain ajan kysymys.

The Founder on Keatonin juhlaa, ja muut näyttelijät joutuvat jäämään vähän liikaakin syrjään. Sivuosissa nähdään liuta hienoja näyttelijöitä kuten John Carroll Lynch ja Nick Offerman McDonaldin veljeksinä, Laura Dern Krocin vaimona sekä Patrick Wilson (Watchmen, Kirottu)ja Linda Cardellini (Bloodline-sarja) ravintoloitsijapariskuntana, mutta kaikki ovat alikäytössä.

Michael Keatonin ohella esiin nousee upeasti rakennettu 1950-luvun ajankuva. The Founder on tehty Hollywood-mittakaavassa erittäin pienellä seitsemän miljoonan dollarin budjetilla, mutta se näyttää kymmenen kertaa kalliimmalta tuotannolta.”

★★★★ Jussi Huhtala, Episodi

Ohjaus: John Lee Hancock

Käsikirjoitus: Robert D. Siegel

Näyttelijät: Michael Keaton, Linda Cardellini, Patrick Wilson

Levittäjä: Future Film

Kieli: Englanti, tekstitetty suomeksi.

1h 55min K-7 Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä