Tokasikajuttu

★★★★★ HS: "Näiden teosten ansiosta bändi tulee jäämään osaksi suomalaisten omakuvaa. Dokumentin loppukuvassa kamera kääntyy sekoilevaan festariyleisöön Suomen kesässä. Kaikkihan me ollaan vähän kehitysvammaisia ja syytä olisi olla myös punkkareita.”

Joulukuussa 2016 Suomen musiikkihistoriassa päättyi yksi luku, kun maan merkittävimpiin punk-bändeihin kuuluva Pertti Kurikan Nimipäivät päätti lopettaa uransa huipulla. Tokasikajuttu näyttää bändin nousu- ja laskukiidot yhtyeen kolmen viimeisen vuoden ajalta.

Noustuaan koko kansan suosioon vuonna 2012, tämä ilmiömäinen kvartetti jatkoi valloitusta niin Suomessa kuin ulkomailla; bändi ehti keikkailla uransa aikana yhteensä 16 eri maassa ja esiintymisiä oli yhteensä lähes 300. Lisäksi vuonna 2015 yhtye rokkasi tiensä Euroviisuihin Suomen edustajana.

Tiiviin keikkailun ja menestyksen tuomat paineet tuntuvat bändin sisällä. Kari kipuilee julkisuuden ja menestyksen mukana tulleiden houkutusten ja velvollisuuksien kanssa. Sami laajentaa reviiriään politiikan ja uskonnon parissa. Tonin ja bändin kitarateknikko Niilan rakkaus samaa naista kohtaan synnyttää heissä väkivaltaisia tuntemuksia. Pertti on saanut tästä kaikesta tarpeekseen ja päättää jäädä eläkkeelle.

Tokasikajutussa seurataan tämän historiallisen yhtyeen viimeisiä yhteisiä vuosia, eikä draamalta, kyyneleiltä ja nauruilta vältytä. Elokuva on itsenäinen jatko-osa vuonna 2012 samalta tekijätiimiltä valmistuneelle ja kulttimaineeseen nousseelle Kovasikajuttu-elokuvalle.

Elokuvasta esitetään huonokuuloisille tekstitettyä versiota. 

 

"Viiden tähden Tokasikajuttu on traumaterapiaa yleisölle, joka äänesti Pertti Kurikan Nimipäivät euroviisuihin. – Tokasikajuttu ei kerro pelkästään euroviisuista, mutta kilpailusta rakentuu elokuvalle niin käsittämättömän hieno tarina­kehys, että se tekee Tokasikajutusta jopa vielä paremman dokumentin kuin Kovasikajuttu oli. Kovasikajuttu oli periaatteessa tavallinen fanielokuva, mutta Tokasikajuttu on enemmän.

Kumpaakin elokuvaa yhdistää puhdas ja tarkka havainnointi. Tokasikajuttu ei väitä mitään, esimerkiksi että euroviisut on pinnallinen tapahtuma. Se poimii kontrastit ja näyttää ne, paljasti.

Pertti Kurikan Nimipäivät on ollut projekti, joka on dokumentoitu poikkeuksellisen huolella.

Näiden teosten ansiosta bändi tulee jäämään osaksi suomalaisten omakuvaa. Dokumentin loppukuvassa kamera kääntyy sekoilevaan festariyleisöön Suomen kesässä. Kaikkihan me ollaan vähän kehitysvammaisia ja syytä olisi olla myös punkkareita.”

★★★★★ Leena Virtanen, HS

“Kovasikajuttu punk-dokumenttifilmin jatko-osa on täyttä timanttia. – 

Edeltäjänsä tavoin Tokasikajuttu on sensuroimattoman, anarkistinen ja räväkkä sukellus erilaisten mutta silti niin samanlaisten ihmisten maailmaan. Se on riemastuttava, koskettava, empaattinen ja oivaltava sekä komea osa suomalaista musiikkihistoriaa.

– Kovasikajuttu, Tokasikajuttu sekä Yle Areenassa parhaillaan katsottavissa oleva kehitysvammaisista ystävyksistä kertova Toisenlaiset frendit tv-sarja eivät ole ainoastaan mainiota ja opettavaista viihdettä vaan myös jotain paljon enemmän. Ne ovat osoitus historian tasa-arvoisimmasta yhteiskunnasta ja suuresta sydämen sivistyksestä, jonka Suomi ja suomalaiset ovat rakentaneet. Se on asia, josta suomalaiset voivat ansaitusti olla enemmän kuin ylpeitä. Vain hyvin harvassa maassa maailmassa kehitysvammaisille tarjotaan niin hyvät mahdollisuudet normaaliin elämään kuin Suomessa.”

★★★★★ Juho Rissanen, Iltalehti

 

Ohjaus ja käsikirjoitus: Jukka Kärkkäinen, J-P Passi

Pääosissa: Pertti Kurikan Nimipäivät (Kari Aalto, Sami Helle, Pertti Kurikka, Toni Välitalo), Niila Suoranta, Jutta Tahvanainen 

Kuvaus: J-P Passi

Musiikki: Pertti Kurikan Nimipäivät, Conny Malmqvist

Levittäjä: B-Plan Distribution

Kieli: Suomi. Elokuvasta esitetään huonokuuloisille tekstitettyä versiota. 

 

1h 38min K-7
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä