Valkohammas

(Croc-Blanc)

"Jack Londonin klassikkoromaanista tehty animaatio Valkohammas soljuu kuin intiaanin kanootti […] Ulkoasusta tulee mieleen öljyvärimaalaus. Samanlaista tyylittelyä näkee joskus videopeleissä, ja tämä on kehu." HS

Valkohammas kertoo sudenpennun elämästä Yukonin erämaissa. Valkohammas kasvaa luonnon ehdoilla, päätyy intiaanien leiriin ja saa nimensä leirin päälliköltä Harmaalta Majavalta. Valkohampaan suonissa kuohuu hurjia vetokoiriakin villimpi suden veri. Kohtalon onnettomien käänteiden kautta Valkohammas päätyy viheliäisen Kauno-Smithin piinaamaksi tappelukoiraksi. Ratsupoliisi Weedon Smith pelastaa Valkohampaan Smithin kynsistä, ja saa palautettua Valkohampaan uskon siihen että ihmisetkin voivat olla kunnollisia.

Valkohammas pohjautuu Jack Londonin White Fang -seikkailuromaaniin vuodelta 1906. Köyhän lapsuuden San Franciscossa elänyt London (1876 - 1916) päätyi merille, sitten kulkuriksi, irtolaisena vankilaan, ja lopulta joksikin aikaa Kalifornian yliopistoon. London kuuli jääkenttien kutsun 21-vuotiaana ja suuntasi Kondiken kultarynnäkön etulinjaan, tarinoiden kultamaahan. Siellä hänestä tuli kirjailija. Valkohammas on kaikkien aikojen rakastetuimpia seikkailuromaaneja. Se on julkaistu lukemattomina painoksina kautta maailman.

Elokuvam ohjaaja Alexandre Espigares voitti 2013 Oscarin lyhytanimaatiolla Mr Hublot. Siinä Espigares kuvasi omaperäistä teknoutopiaa - tai painajaista.
 
Valkohammas osoittaa että luxemburgilainen Espigares on myös verraton luonnon kuvaaja. Lumisen Alaskan äärettömät erämaat, susilauman elämä, koiravaljakot ja kullankaivajat loihditaan valkokankaalle uljaana animaationa. Tarina kerrotaan Valkohampaan näkökulmasta. 
 
Kinolla esitetään Pekka Lehtosaaren loihtima suomenkielinen versio, jossa jääkenttien kutsuuun vastaa melkoinen kaarti, mm Antti Reini, Jukka Pekka Palo, Jukka Voutilainen, Jussi Lampi ja Pertti Koivula. Kultakuumeen maisemissa ei nähty liikaa naisia, mutta Jonna Järnefelt (Maggie Scott) ja Nita Lohi (Vichi) ovat sentään mukana.
 
 
Myös lastenjuhlatilaisuudet tämän leffan kera mahdollisia! Lisätietoa täältä.
 

"Animaatioelokuvien laatu on yleisesti ottaen kova, mutta varsinkin Hollywood-animaatiossa digitaaliset hahmot näyttävät kuin muovista puhalletuilta, ja teokset koostuvat pääasiassa turboahdetusta remellyksestä, joka puuduttaa ainakin varttuneen katsojan.

Valkohammas erottuu edukseen seesteisen temponsa ja omaperäisen visuaalisen tyylinsä ansiosta. Tarina soljuu eteenpäin lumisissa erämaamaisemissa kuin intiaanin kanootti. En tiedä, mitä visuaaliseen ylikuormaan tottunut alakouluikäinen tahdista tuumisi, mutta minua miellytti kovasti.

Kuvista tulee mieleen öljyvärimaalarin siveltimen jälki. Samanlaista väripintaa ja sarjakuvamaista tyylittelyä näkee joskus videopeleissä, ja tämä on tietenkin kehu.

Ja mikä mainio yllätys: pääosassa on eläin, mutta se ei puhu. Muutenkin se käyttäytyy kuin koira. Tervetullutta vaihtelua inhimillistettyjen eläimien animaatiomassaan.

– Kiittää täytyy myös tapaa, jolla orastavat toimintakohtaukset hoidetaan näyttämällä ainoastaan uhka." 

Mikko-Pekka Heikkinen, Helsingin Sanomat

 
 
Ohjaus: Alexandre Espigares
 
Käsikirjoitus: Philippe Lioret, Serge Frydman, Dominique Monfery
 
Suomenkielisen version ohjaus: Pekka Lehtosaari
 
Suomenkielisissä äänirooleissa: 
WEEDON SCOTT Antti Reini
HARMAA MAJAVA Jukka-Pekka Palo
JIM HALL Jussi Lampi
MARSHALL TODD Pertti Koivula
MAGGIE SCOTT Jonna Järneelt
KAUNO SMITH Jukka Voutilainen
VICHI Nita Lohi
KOLME KOTKAA Rasmus Lehtosaari
ASSISTENTTI Ruska Lehtosaari
CURTIS Pekka Lehtosaari
 
Levittäjä: Cinema Mondo
 
 
 
 
 
 
Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 
 
Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.
1h 27min K-7
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä