Vauvakino: Yösyöttö

★★★★  HS: "Yösyötön ei tarvitse turvata pieruhuumoriin, sillä isän rimpuilu vauva-arjessa tarjoaa runsaasti tragikoomisia sketsejä. Tunteellinen komedia kertoo paljon perhe-elämästä."

Kotimainen lempeä tragikomedia miehestä, joka jää vauvan kanssa kaksin. Petteri Summanen on loistava!

“Hyvästi seksi, baari-illat ja juttukeikat. Tervetuloa puklurätti, äidinmaidonvastike ja Teletapit. Mutta mistä hitosta tällainen äijä löytää ne kivikautiset äitigeenit?”

Avioliitto. Asuntolaina. Auto. Toimittajana työskentelevän Antti Pasasen elämä on mallillaan ja Pia-vaimo viimeisillään raskaana. Kunnes Naistenklinikan edessä kaikki muuttuu. Tuhiseva käärö syliinsä tyrkättynä Antti katsoo, kun taksin perävalot häipyvät näkyvistä, taksin takapenkillä Pia ja heidän tulevaisuutensa ydinperheenä. Elämä vauvan alias Paavo Pasasen ehdoilla alkaa, eikä Antilla ole aavistustakaan, mitä se tulee häneltä vaatimaan.

Mikä on Vauvakino? 

Vauvakino on vauvaystävällinen elokuvanäytös, joka on tarkoitettu pienten lasten vanhemmille ja hoitajille. Elokuvaesitykset toteutetaan vauvojen kanssa liikkuvien erityistarpeita ajatellen. Vauvakinoon on valikoidaan sellaisia aikuisille tarkoitettuja elokuvia, jotka eivät sisällä pienille lapsille vahingollista kuvamateriaalia. Elokuvat pyritään myös valikoimaan niin, että juoni on helposti seurattavissa vaikkei ihan koko ajan pystyisikään keskittymään pelkästään elokuvaan.

Näytöksessä on huomioitu pienten lasten kanssa liikkuvien tarpeet. Elokuvan äänenvoimakkuus on säädetty tavallista vaimeammaksi, ja salissa on koko näytöksen ajan himmeä valaistus. Näytösten aikana voi liikkua niin salissa kuin myös salin ja teatteriaulan välillä. Kino Tapiolan sali on portaaton, joten taaperoidenkin liikkuminen salissa on turvallista. Saliin jätetään vapaita istumapaikkoja, jotta salissa olisi tilavampaa, ja vauvan voi asettaa kopassa myös rivien päätyihin. Ja jos haluaa, lapsen kanssa voi myös asettua salin lattialle.

Salissa on pöytätaso vaipanvaihtoa varten, ja maito ja vauvanruoka lämpiävät kätevästi teatterikahvion mikroaaltouunilla. Teatterin aulassa on varattu tilaa rattaille ja vaunuille, kantokopan voi ottaa saliin. Halutessaan saliin voi ottaa mukaan myös oman peitteen, omat hoitotuotteet, omat eväät ja muut tarvikkeet.

Vauvakino on tarkoitettu ensisijaisesti alle 2-vuotiaiden lasten kanssa liikkuville vanhemmille, mutta näytökset ovat kuitenkin avoimia kaikille.

Ikärajamerkinnöistä

Kuvaohjelmalain mukaan Vauvakinossa voi esittää ainoastaan kaikenikäisille sallittuja (S) elokuvia. On myös hyvä huomioida, että elokuvan soveltuvuus kaikkein pienimmille lapsille on viime kädessä vanhempien itse arvioitava lapsen yksilöllisen kehityksen mukaan. Kaikille sallitut elokuvatkin voivat sisältää hyvin lievää ahdistavaa, väkivaltaista tai seksuaalista sisältöä. Lisätietoa ikärajoista löydät täältä.

 

"[Päähenkilö Antti] Pasasen tiukka – ja elokuvan aikana yhä tiukentuva – tilanne on ehtymätön tragediasta nousevan komedian kaivo, josta tekijät ammentavat kauhoin ja ämpärein.

Yösyöttö perustuu Eve Hietamiehen samannimiseen, törkyhauskaan romaaniin, joka on sittemmin kasvanut trilogiaksi. – Yösyötön tapauksessa elokuva on erilainen kuin kirja – eikä erilainen ole tässä tapauksessa kiertoilmaus huonommalle. Yleisö-Jussilla kolmeen kertaan palkittu kirjailija-käsikirjoittaja Marko Leino ja elokuvan ohjaaja Marja Pyykkö ovat koonneet romaanista elokuvan käsikirjoitukseen hyvät peruspalikat: juonet, näkökulman, mehevimmät henkilöhahmot ja kipeimmät vitsit. Näistä palikoista koostuu kokonainen teos, jonka ymmärtämiseksi ei tarvitse ensin lukea kirjaa. 

– Marja Pyykön ohjauksessa elokuvassa nousevat pinnalle niin kipeät, ristiriitaiset kuin romanttisetkin tunteet. Jännitystä herättää Petteri Summasen ilmeikkäästi esittämän Antti Pasasen kasvaminen isänä ja ihmisenä, mutta myös suhteet vauvan äidin Pian (Ria Kataja) ja naapurustossa asuvan Terttu-vauvan äidin Ennin ( Marja Salo) kanssa. 

Yösyöttö ei tavoittele hauskuutta pieruhuumorilla, kiroilulla, örvellyksellä, alastomuudella tai vähemmistöille nauramisella. Sen ei tarvitse, sillä päähenkilön rimpuilu vauva-arjessa riittää sketsimäisten kohtausten virtaan. Kohtaukset eivät jää yksittäisiksi, sillä niiden taustalla vaanii nykysuomalaisen perhe-elämän ja vanhemmuuden kulttuuri. Se perustuu vanhemmille asetettuihin vaatimuksiin ja ideaaleihin, joiden on tarkoitus johtaa jälkikasvun mahdollisimman hyvään lapsuuteen. 

Pasasen Antille, Ennille ja Pialle nämä vaatimukset ja vaikeudet niiden täyttämisessä aiheuttavat kuitenkin tarpeetonta häpeää, epäonnistumisen tunnetta ja yksinäisyyttä. 

Nämä tunteet elokuva kääntää hyvin ajoitetuksi huumoriksi monille pikkulapsiperhevaiheen läpikäyneille katsojille. Tätä elämänvaihetta parhaillaan läpikäyvälle katsojalle ne saattavat olla puolestaan tervetulleen – jopa katarttisen – samastumisen paikka."

★★★★ Taika Dahlblom, HS

 


Ohjaus: Marja Pyykkö

Käsikirjoitus: Marko Leino (perustuu Eve Hietamiehen romaaniin)

Näyttelijät: Petteri Summanen, Marja Salo, Ria Kataja, Marjaana Maijala, Niko Saarela, Pihla Viitala, Juha Muje, Ulla Tapaninen, Santeri Helinheimo Mäntylä, Hannele Lauri, Kimmo Taavila, Anna-Maija Tuokko, Lauri Tilkanen, Minttu Mustakallio, Leea Klemola, Oona Kamu

Levittäjä: Nordisk Film

Kieli: Suomi

1h 26min K-3
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä