Aurinko sisälläni

(Un beau soleil interieur)

"Onko romanttinen rakkaus mahdoton käsite, kysyy terävä ja salaa viisas Aurinko sisälläni -elokuva. Claire Denis’n ohjaamassa ranskalaiselokuvassa puhutaan enemmän kuin tehdään, mutta kaikki puhe on tähdätty johonkin." ★★★★ HS

Claire Denis yllätti toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla hurmaavalla ja särmikkäällä uutuudellaan!

Aurinko sisälläni kertoo onnen tavoittelusta ja Pariisin olemuksesta. Aiheet ovat ikuisia, mutta tarina hengittää emotionaalisesti anteliaan Juliette Binochen tahtiin, joten tarjolla on sykettä kiihdyttävä ja uusia näkökulmia rakkauteen kutkutteleva seikkailu.

Hehkuva Binoche on Isabelle, eronnut pariisilainen taidemaalari joka heittäytyy rakkauden etsintään itseään säästämättä. Ohjaaja Denis kuvaa vaihtuvia romansseja, parahultaisen puheliaita taidepiirejä ja yöllisiä makuukamarivuodatuksia hellästi, sarkastisesti ja välillä taas myrkyllisen pisteliäästi.

Ohjaaja ja tähti puhaltavat saumattomasti yhteiseen kipinään. Denis marssittaa hilpeisiin sivurooleihin puolisen tusinaa ranskalaista ohjaajakollegaa ja tarjoaa lopussa monumentaalisen yllätyksen, varsinaisen viisauksien vyöryn.

M.S.


”Claire Denis´new film about a single woman living alone in Paris is a sophisticated delight … What a stylish treat this film is. It leaves you feeling sexier and smarter”  

Peter Bradshaw/ The Guardian

"Ensiksi varoituksen sana. Aurinko sisälläni saattaa vaikuttaa taas yhdeltä ranskalaiselta pulinafestarilta – elokuvalta, jossa puhutaan paljon, ei sanota todellisuudessa mitään eikä päästä mihinkään. 

Ei se niin ole. Claire Denis’n ohjaustyössä kyllä puhutaan enemmän kuin tehdään, mutta kaikki puhe on tähdätty johonkin. Sen takana on ajatus, kysymys. Ja se kysymys on tämä: onko romanttinen, kestävä rakkaus mahdoton käsite? 

Denis (s. 1946) on ranskalaisen nykyelokuvan tärkeimpiä ohjaajia, jolta on meillä nähty elokuvia vain festivaaleilla ja televisiossa. Aurinko sisälläni -elokuvassa hän on tehnyt yhteistyötä kirjailija Christine Angot’n kanssa. Inspiraatio on tullut maineikkaan ranskalaisen kirjallisuusteoreetikon, filosofin ja semiootikon Roland Barthesin kirjoituksista. 

– Binoche on taas kerran oikea nainen oikeassa paikassa, ja Depardieu kaappaa elokuvan loppukohtauksen taskuunsa pelkästään äänenkäytöllään ja olemuksellaan. 

Kohtauksessa, jossa Isabelle ja Sylvain tanssivat yhdessä, on hienostunutta mutta väkevää eroottista latausta, jota korostaa taustalla soiva Etta Jamesin iki-ihana At Last vuodelta 1961."

★★★★ Pertti Avola, HS

"Romanttinen komedia on odottamaton veto Claire Denisilta, mutta upean Juliette Binochen avulla hän asuu maaliin.

– […] huolimatta siitä, että Aurinko sisälläni on ilahduttava elokuva, se ei silti ole mikään tavanomainen poika kohtaa tytön -fantasia. Sellaisessa ei välttämättä nähtäisikään Gérard Depardieuta ylipainoisena ennustajana. Roland Barthesin vaikutusvaltaisen Rakastuneen kielellä -teoksen inspiroima ja parhaiten omaelämänkerrallisesta romaanistaan L’inceste tunnetun Christine Angotin kanssa yhdessä kirjoitettu elokuvaa kaivautuu tavanomaista, yleensä Julia Robertsin tähdittämää romkomia syvemmälle.

Lisäksi, Isabellen tavoitteena ei ole pelkästään löytää mies. Suurimman osan ajasta hän myös yrittää ymmärtää, miksi hänen ylipäätään pitäisi olla jonkun toisen kanssa. Se tekee elokuvasta myös yleisluontoisemman pohdiskelun parisuhteiden luonteesta yleensä. Siinä se ei myöskään ole kovin idealistinen: Aurinko sisälläni -elokuvassa rakkaus satuttaa ja ihmiset pettyvät.

Kuvio toistuu yhä uudelleen ja uudelleen, sillä kokemus ja ikä eivät auta silloin, kun tunteet ja seksi astuvat kehiin. Mutta kun joku niin rikkinäinen (ja jos rehellisiä ollaan, toisinaan myös ärsyttäväkin) kuin Isabelle edelleen jaksaa uskoa parempaan lopputulokseen huolimatta kaikista vääristä päätöksistään, se tavallaan saa myös katsojan toivomaan sellaista lopputulosta.

Pelkästään siitä Denis ansaitsisi halauksen. Tai Ranskasta puheen ollen ainakin poskisuudelman kummallekin poskelle."

Marta Balaga, Episodi

”Luminously headlined bu Juliette Binoche, Claire Denis´delightful foray into romantic kinda-comedy retains all the director´s signature sensual delicacy. … Denis identifies fleeting joys and hormonal highs in the dating chase … or the tense pause that comes just after a conversations runs dry, and just before silent lips find something else to do.”  

Guy Lodge/ Variety


Ohjaus: Claire Denis
 
Käsikirjoitus:
Denis, Christine Angot

Näyttelijät: Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Josiane Balasko, Nicolas Devauchell

Kuvaus: Agnes Godard

Levittäjä: Cinema Mondo

Kieli: Ranska, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

 

 

Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan.

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

1h 36min K-12
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  ***

  Kino Tapiola on ensi-iltateatteri joka valikoi ohjelmistoonsa pääasiassa eurooppalaisen ja kotimaisen elokuvan parhaimmistoa.

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan.

  Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  ***

  Kiireellisissä tiedusteluissa viikonloppuisin ja iltaisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä