BPM (beats per minute)

(120 battements par minute)

"Poliittinen, sydäntäsärkevä, aito ja voimaa antava elokuva, joita ei usein tule vastaan. Kuolemasta kertova elokuva on täynnä loputonta elämää ja iloa." ★★★★★ Episodi

Ennätykselliset 13 César-ehdokkuutta kotimaassaan Ranskassa saanut BPM (beats per minute) on Robin Campillon henkeäsalpaava ohjaustyö, joka voitti Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon. Juryn johtaja Pedro Almodóvar kuvaili tuntemuksiaan palkintojenjaon jälkeen: "Mahdotonta rakastaa elokuvaa enemmän kuin tätä."

Vuoden parhaiden elokuvien listoille noussut BPM (beats per minute) on 90-luvun Pariisiin sijoittuva äärimmäisen humaani kuvaus ACT UP -liikkeestä, joka vastusti lääketeollisuuden välinpitämättömyyttä ja Ranskan valtion kyvyttömyyttä toimia AIDS-kriisin hillitsemiseksi. Elokuva on kunnianosoitus aktivisteille, jotka taistelivat tietoisuuden lisäämisen, kunnioituksen ja ystäviensä hengen puolesta, kieltäytyen viimeiseen asti luovuttamasta. Sen keskiössä on riipaiseva rakkaustarina kahden aktivistin, Nathanin ja Seanin, välillä.

Festivaalivoittoja kaikkialla maailmassa kerännyt, toivoa, iloa ja energiaa tulviva elokuvahelmi on elintärkeä kannanotto, joka on täynnä juuri sitä, mitä nimi lupaa: sykettä. Ranskan Oscar-ehdokkaana ollut visuaalisesti häikäisevä draama lukeutuu niihin elokuviin, jotka muistat aina – ja tunnet luissa ja ytimissä asti.

 

13 CÉSARIN EHDOKAS
CANNESIN ELOKUVAJUHLIEN GRAND PRIX -VOITTAJA
RANSKAN OSCAR-EHDOKAS


"Täynnä elokuvallista elämää"
★★★★★ The Guardian

"Mestariteos"
★★★★★ Kulturnytt

"Vuoden paras elokuva"
★★★★★ Reeling Reviews

"Oodi elämälle ja rakkaudelle"
★★★★★ The List

"BPM on lähes täydellinen elokuva, joka sisältää paljon faktatietoa epidemiasta ja Act Up -järjestön toiminnasta olematta saarnaava. Se toimii erinomaisesti myös draamaelokuvana, jossa hahmot on kirjoitettu rakastavasti ja aidosti. Vaikka BPM on vahvasti kiinni 1990-luvussa, on se kuitenkin äärettömän ajankohtainen ja tuntuu ajattomalta elokuvalta, joka voisi aivan yhtä hyvin sijoittua omaan aikaamme.

- Ei ole vaikea arvata että Campillon elokuva kulkee hitaasti mutta varmasti kohti traagista loppuaan. Tästä huolimatta Campillon elokuvan jokainen kuva ja sana on täynnä elämää ja elämäniloa. Seanin elämänilo ja jokaisen päivän eläminen täysillä huokuu valkokankaalta elokuvateatterin penkkiin ja jättää popkornia mussuttavan katsojan sanattomaksi.

Elokuvan viimeinen puolituntinen on raskasta katsottavaa ja jopa kovasydämisten kriitikoiden silmäkulmissa kimmelsivät kyyneleet kynien sauhutessa. Itse nyyhkin avoimesti ja se tuntui hyvältä, kuin palkinnolta. BPM ansaitsee katsojan kyyneleet, sillä se ei koskaan lipsu melodraaman puolelle, vaan viettelee katsojan elämänilollaan ja aitoudellaan."

– Maria Lättilä, ★★★★★ Episodi

"1990-luvun aids-aktivisteista kertova huima draama saa pulssin hakkaamaan.

– Yksilöiden kautta päästään tarkastelemaan paitsi sitä, millaista on rakastua ja kuolla, myös sitä, millaista on rakastua ja jäädä (yksin) henkiin.

NATHANIN ja Seanin suhde saa elokuvan sydämen todella hakkaamaan. Heidän kauttaan BPM näyttää, kuinka jokainen aktivisti on ihminen. Jokaisella on äiti, sisko, veli, puoliso, ystäviä.

Ja mikä tärkeintä: jokainen on yhä ihminen, jolla on samat halut ja tarpeet kuin muillakin. Seksi ei pääty aids-diagnoosiin.

Loppupuolen intiimit ja surulliset kohtaukset muistuttavat tehokkaasti, kuinka yksin François Mitterrandin johtama hallitus ja iso osa yhteiskunnasta hiv-positiiviset aikanaan jätti. Heitä pidettiin kakkosluokan kansalaisina, joiden moni uskoi saaneen mitä ansaitsi. Moni ei pitänyt aids-kriisiä kriisinä laisinkaan.

Elokuvan käsikirjoittaneille Robin Campillolle ja Philippe Mangeot’lle elokuvan tekemisen motiivit ovat henkilökohtaiset: he olivat molemmat Act Upin jäseniä 1990-luvun alussa.

He selvisivät, kun tuhannet ympärillä kuolivat."

– Anton Vanha-Majamaa, ★★★★ HS

 

Ohjaus: Robin Campillo

Käsikirjoitus: Robin Campillo, Philippe Mangeot

Näyttelijät: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel, Antoine Reinartz

Kieli: Ranska, tekstitys suomeksi ja ruotsiksi.

Levittäjä: Cinemanse Oy

 

2h 23min K-16 Seksuaalista sisältöä Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä