Kasvot, kylät

(Visages, Villages)

"Veteraaniohjaajan haikean leikillinen Kasvot, kylät -dokumentti vahvistaa uskoa ihmiseen. Agnès Vardan dokumentti vie katsojat Ranskan maalaiskylien asukkaiden pariin." ★★★★ HS

Tämä upea elokuvahelmi voitti mm. Cannesin elokuvajuhlien parhaan dokumenttielokuvan palkinnon ja oli Toronton elokuvajuhlien yleisösuosikki!

"Kun 89-vuotias ranskalaisen elokuvan grand old lady Agnès Varda ja 34-vuotias anonyymi katutaiteilija JR kohtaavat, syntyy valkokangaspari vailla vertaa.

Tämä epätodennäköinen mutta valloittava duo kiertää summamutikassa Ranskan pikkukyliä, tapaa tavallisia ihmisiä ja valokuvaa heidät. Lopputuloksena on häikäiseviä, jättikokoisia muraaliteoksia. Tuokiokuvat tekevät kustakin henkilöstä oman ympäristönsä, ja elämänsä, sankarin. 

Näistä kohtaamisista rakentuu hallittu elokuva, joka on ihmisen kokoinen mutta ei missään nimessä pieni. Se kelpaa kevyesti Vardan mestariteosten (Kuin taivaan lintu, Elämä on kaunis) rinnalle.

Elokuvaa kannattelee alusta loppuun JR:n ja Vardan välillä kipinöivä kemia, yhtä aikaa naljaileva ja kunnioittava suhde, jota edes puolen vuosisadan ikäero ei häiritse. Sympaattisen Vardan ihmetys ja innostus tarttuvat kuin tauti. Aurinkolasien taakse piiloutuva JR muistuttaa häntä nuoruuden ystävästä Jean-Luc Godardista. JR itse kertoo ihmetteleville kyläläisille tavanneensa Agnèsin netin deittipalstalla.

Cannesin elokuvajuhlilla hurmannut, parhaan dokumenttielokuvan palkinnon voittanut Kasvot, kylät on road trip empatiaan – ja ehdottomasti yksi vuoden hyväntuulisimmista elokuvista."

– Janne Sundqvist / Rakkautta & Anarkiaa

 

"Harvoin näkee niin inhimillistä ja sydäntä lämmittävää dokumenttia kuin Kasvot, kylät. Se on belgialaissyntyisen veteraaniohjaaja Agnès Vardan, 89, ja kolmikymppisen valokuvataiteilija JR:n yhteisteos, joka vie katsojat kaksikon valokuvaprojektin myötä Ranskan maalaiskyliin ja niiden asukkaiden pariin. 

Varda kuului 1960-luvulla ranskalaisen elokuvan niin sanotun uuden aallon ohjaajiin. Tuolta ajalta on peräisin hänen tunnetuin ohjaustyönsä Cleo viidestä seitsemään (1962). 

– Viimeiset 24 vuotta Varda on tehnyt lähes pelkästään dokumentteja. Hän on myös valokuvannut paljon, ja juuri tämä toi Vardan ja valokuvaaja JR:n yhteen. He lähtivät kiertämään Ranskaa JR:n pakettiautolla, jossa voi ottaa valokuvan ja tulostaa siitä saman tien jättimäisen suurennoksen. 

Näistä suurennoksista rakentuu kuvia, joita JR työryhmineen käy liimaamassa talojen seiniin hienoiksi valokuvataideteoksiksi. Niissä näkyy sekä historia että nykypäivä, ihmisten kasvot aivan uudenlaisen arvostuksen saaneena sekä myös taiteilijakaksikon leikittelevyys. 

Projektin tarkoituksena oli korostaa mielikuvituksen voimaa, luoda yhteyksiä ihmisiin ja tuottaa heille elämyksiä ja hyvää mieltä. Itse elokuva kuvaa kaikkea tätä, mutta samalla myös sitä, mistä Agnès Varda on tullut. 

– Silmäsairaudesta kärsivän, vanhenevan elokuvaohjaajan aiemmat vaiheet pilkahtelevat esiin hänen muistojensa ja vanhojen valokuviensa kautta. Se tuo elokuvaan haikeutta, mutta myös pitkän ja vaiheikkaan elämän tuomaa viisautta ja ymmärrystä. Mustien lasiensa takana piilotteleva JR jää näissä kohtauksissa sympaattiseksi sivuhahmoksi. 

– Ihmisyyden moni-ilmeisyys ja työn kunnioitus nousevat myös elokuvan teemoiksi. 

Lopussa palataan taas ranskalaisen elokuvan historiaan, kun Varda ja JR yrittävät käydä tapaamassa uuden aallon legendaarista ohjaajamaestroa Jean-Luc Godardia. Arvaamaton Godard piruilee ja tuottaa vanhalle ystävälleen pahaa mieltä, mutta tekemällä näin myös pönkittää mainettaan (ansaittua tai ei) salaperäisenä nerona. 

Kasvot, kylät jättää hieman haikean, mutta myös hyvän olon. Ja vahvistaa uskoa ihmiseen. Voiko elokuvalta paljon enempää odottaakaan?"

★★★★ HS

"Agnès Varda, in the glory of her golden years, has become a humanist magician." Variety

 

Ohjaus: Agnès Varda, JR

Näyttelijät: Agnès Varda, JR, Jean-Luc Godard, Laurent Levesque

Levittäjä: Cinemanse 

Kieli: Ranska, tekstitetty suomeksi.

 

 

Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

1h 29min K-3
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä