Naistenpäivän ennakko: Kauhea nainen

(En frygtelig kvinde)

"Suositussa tanskalaiselokuvassa mies luopuu identiteetistään vähä vähältä." ★★★★ HS

Naistenpäivän kunniaksi ennakkonäytös! Muut näytökset täällä.

Kun Rasmus kohtaa Marien, on hän varma, että tässä on hänen elämänsä rakkaus. Ei kuitenkaan kestä kauaa, kun Marie paljastuu omistuksenhaluiseksi ja manipuloivaksi olennoksi, joka ovelasti hajottaa Rasmuksen palasiksi. Tämä on tarina naisen tuhoisasta vallankäytöstä suhteessa, nähtynä miehen näkökulmasta.

Kotimaassaan Tanskassa Kauhea nainen on ollut alkuvuoden ykköspuheenaiheita ja herättänyt paljon keskustelua – täältä voit lukea ohjaajan haastattelun. Elokuva kilpaili myös Varsovan elokuvajuhlilla. 

 

"Onko miehen ja naisen välinen suhde pelkkää peliä alusta loppuun?

Ainakin tanskalaisen Chris­tian Tafdrupin elokuvassa se on sitä, ja sikäläinen elokuvayleisö käy nyt katsomassa sitä sankoin joukoin. Mistä muusta suosio voi kertoa kuin siitä, että elokuva todella osuu johonkin?

Nimikin sen kertoo: Kauhea nainen. Ei mitään kaunistelua vaan sanotaan asia kuin se on – miehen näkökulmasta. Miehen, joka ei osaa sanoa ei vaan aina ja loputtomiin: okei.

– Tafdrup kuvaa miehen hämmennystä naisen tahdonvoiman edessä. Dogmamaisen realistisesti kuten usein tanskalaiselokuvissa. Tai törkeästi kuin Kyllä nolottaa -komediassa. Tanskalaiset ovat kehittäneet itselleen tekemisen asenteen, jolla voi lähestyä aihetta kuin aihetta.

– Kauhea nainen on hyvä elokuva ja mainiosti näytelty […] Vaikka nainen, Marie, on yksiselitteisesti paha eikä ansaitse elokuvassa ymmärrystä, Tafdrup ei ole mikään sovinistinen tollo vaan tietää tarkkaan oman pelinsä. Hän kuvaa samalla miesten keskinäistä solidaarisuutta, joka omalta osaltaan vahvistaa juuri sitä roolimallia, jossa miehet esittävät toisilleen machoa mutta todellisuudessa jäävät parisuhteessa alakynteen. Mitä mies haluaa?

Kauhea nainen ei syytä naista vaan tarkkailee. Nainen on todellakin kamala, hän käyttää häikäilemättä valtaa saavuttaakseen oman päämääränsä, mutta elokuva jättää psykologisoinnin muille.

– Kauhea nainen on älykkäämpi ja yhteiskunnallisempi elokuva kuin pinnalta voisi olettaa. Se kyseenalaistaa pikkuporvarillisen parisuhteen, joka jättää lopulta sekä miehen että naisen yksin ja erilleen toisistaan, ahdistumaan omiin onttoihin odotuksiinsa, jotka eivät tee ketään onnelliseksi."

– ★★★★ Leena Virtanen, HS

 

Ohjaus: Christian Tafdrup

Näyttelijät: Anders Juul, Amanda Collin

Levittäjä: Cinema Mondo

Kieli: Tanska, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi. 

 

Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

1h 26min K-7 Seksuaalista sisältöä Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä