Lady Macbeth

"Tutun tarinan kokoaan suurempi versiointi, joka ei ole vain nätti pukudraama." ★★★★ Episodi

Englannin maaseutu vuonna 1865. Katherine (Florence Pugh) päätyy vaimoksi maakauppojen seurauksena.  Aviomiehen syrjäinen kartano on viheliäisen lohduton, mies tuplasti vanhempi ja katkeroitunut, paikallinen pappi miehisen kurinpidon äänitorvi ja appiukko sadistinen kiukkupussi. Kolmikko tekee kaikkensa nujertaakseen nuoren vaimon avuttomaksi seinäkoristeeksi.  Kun Katherine yllättäen rakastuu tallirenki Sebastianiin (Cosmo Jarvis), hänessä puhkeaa voima,  joka johdattaa hänet läpi harmaan kiven.

Alice Birchin partaveitsenterävä käsikirjoitus pohjautuu Nikolai Leskovin pienoisromaaniin Mtsenskin kihlakunnan lady Macbeth. Dmitri Shostakovich sävelsi sen pohjalta oopperan vuonna 1934. Leskovin hengästyttävä tarina on jatkanut elämää ympäri maailmaa, ja syystä. Ooppera esitettiin myös Helsingissä loppuunmyydyille katsomoille alkuvuodesta 2017.

Lady Macbeth seisoo elokuvana omilla ansioillaan. Teatterissa kannuksensa hankkinut ohjaaja William Oldroyd vei tarinan Skotlannin nummille ja karsi musiikin minimiin. Elokuvan jyrkkä draama ei kalpene maineikkaiden esikuvien rinnalla.

 


"Tummanpuhuva, voimakas ja aivan loistava" Elle

"Lyö ällikällä" Rolling Stone

"Lumoava" ★★★★★  The Telegraph

"Ravisteleva" Los Angeles Times

"Tyrmäävän upea ja omalaatuinen" Time Out

"Lady Macbeth on vastakohta isoin fanfaarein markkinoiduille elokuville, joihin on kyllästynyt jo ennen kuin niitä on päässyt näkemään. William Oldroyn vaatimaton esikoinen livahti maailmalle vähin äänin, mutta se suorastaan huutaa huomiota. Ja todellakin ansaitsee sen.

Tarina on tuttu, mutta kuten elokuvan nimikin viittaa, tällä kertaa huomio keskittyy yhteen ihmiseen. Ja vaikka teos on tietysti Shakespearen näytelmän inspiroima, se on myös sovitus Nikolai Leskovin vuoden 1865 miniromaanista Mtsenskin kihlakunnan lady Macbeth.

– Oldroyn näkemys on yhtä lailla rehellinen kuvaus naisen asemasta viktoriaanisessa yhteiskunnassa kuin todentuntuinen kannanotto rotupolitiikkaan. Se on aihepiiri, joka näteistä pukudraamoista usein puuttuu, mitä yhä enenevissä määrin protestoidaankin. Mutta varoitus Austen-faneille: Lady Macbeth ei ole vain nätti pukudraama."

★★★★ Marta Balaga, Episodi

 

Ohjaus: William Oldroyd

Näyttelijät: Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Paul Hilton, Naomi Ackie, Christopher Fairbank

Levittäjä: Cinema Mondo

Kieli: Englanti, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.  

 

 

Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

1h 29min K-16
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä