Seniorikino: Lucky

(Lucky)

Seniorikinonäytös ke 26.9. klo 15, liput 6 €, näytös on avoin kaikille!

"Ikänestorista kertova elokuva on täydellinen Harry Dean Stantonin viimeiseksi päärooliksi. Elokuva amerikkalaisesta pikkukaupungista on kuin räätälöity syyskuussa kuolleelle Harry Dean Stantonille." ★★★★ HS

"It’s a wonderful performance, artfully rearranged from the remnants of a lifetime of wonderful performances.  --- We couldn’t ask for a more perfect view of [Harry Dean Stanton] walking off into the sunset." - David Ehrlich, IndieWire

 

Draamakomedian päähenkilö on maailmaa jo kylliksi nähnyt Lucky (Harry Dean Stanton), joka elelee vaatimattomasti amerikkalaisen pikkukylän vuodenajattomassa auringonpaahteessa. Tiiviiseen elämänpiiriin kuuluu keskeisesti myös ystävä Howard (ohjaajamestari David Lynch), jolle rakas lemmikkikilpikonna tosin tuntuu olevan tärkeämpi kuin ihmiskontaktit.

Vaikka Luckyllä on taipumus tarkkailla maailmaa sarkasmin lasien läpi, pinnan alla kytee aito elämänilo ja kokemuksen mukanaan tuoma harmonia. Hillitty komedia kasvaa yllätyskäänteiden myötä monitasoiseksi ja poikkeuksellisen tarkkanäköiseksi tarinaksi kaiken vääjäämättömästä rajallisuudesta, ystävyydestä ja siitä, kuinka pienimmistäkin asioista olisi kertakaikkisen hölmöä olla iloitsematta.

Yli sadan valkokangasroolin legenda Harry Dean Stanton tekee Luckyssä viimeisen pääosansa; jo 1950-luvulla uransa aloittanut Stanton menehtyi 91-vuotiaana syyskuussa 2017 eikä siten ehtinyt todistaa amerikkalaismedian haltioitumista Lucky-suorituksestaan. Ohjaajamestari David Lynch tekee Stantonin rinnalla yhden uransa riemastuttavimmista rooleista. Kyseessä on 72-vuotiaalle ohjaajalle vasta neljäs kerta kameran edessä pitkässä elokuvassa, jota hän ei itse ole ohjannut.

Lucky on karismaattisena sivuosanäyttelijänä pitkän päivätyön tehneen John Carroll Lynchin (ei sukua Davidille) esikoisohjaus. Muun muassa Martin Scorsesen (Suljettu saari), David Fincherin (Zodiac), Coen-veljesten (Fargo), Clint Eastwoodin (Gran Torino) ja John Woon (Face/Off) ohjauksessa työskennellyt Lynch on kertonut osin räätälöineensä Luckyn juuri Harry Dean Stantonille yhdessä käsikirjoittajiensa Logan Sparksin ja Drago Sumonjan kanssa. Myös molemmat käsikirjoittajat ovat näyttelijöitä.

Elokuvaa varten sävelletystä musiikista vastaa kalifornialaisen punk-yhtye Fidlarin kitaristi-laulaja Elvis Kuehn.

 

"…Lucky on Stantonin testamenttielokuva, hänelle rakkaudella räätälöity. Se on myös luonnerooleistaan tunnetun kulttinäyttelijän ensimmäinen pääosa sitten Wim Wendersin ohjaustyön Paris, Texas (1984).

– Lucky on kaikkien tuntema ja rakastama pikkukaupungin ikänestori, joka elää rutiiniensa mukaan, kunnes eräänä päivänä kaatuu suorilta jaloilta lattialle.

Mitään hälyttävää ei löydy, mutta välikohtaus saa ateisti Luckyn kuitenkin miettimään ihmiselon rajallisuutta. Samaan filosofiseen pohdintaan yhtyy moni kaupungin asukkaista, muun muassa ohjaaja David Lynchin esittämä Howard, jonka maakilpikonna Presidentti Roosevelt on karannut.

Harvoin näkee elokuvaa, jossa ei oikeastaan tapahdu mitään, mutta joka silti onnistuu olemaan sekä kiehtova että mielenlaatua parantava. Näyttelijänä paremmin tunnettu John Carroll Lynch luo elokuvaansa luontevan, leppoisan rytmin ja mukavaa, elämänläheistä huumoria.

Logan Sparksin ja Drago Sumonjan käsikirjoittama Lucky on toki mittatilaustyötä Stantonille, mutta ikivanha mestarismies unohtaa itsensä ja tekee kunnon luonnenäyttelijän tapaan Luckysta kiintoisan, yllätyksellisen hahmon, jonka arkirutiineihin ja vähän känkkärään luonteenlaatuun elokuva ankkuroituu.

Kun Lucky esittää pikkupojan kymmenvuotissynttäreillä kauniin mariachi-sävelmän, se ei ole ainoastaan näyttelijän vaan myös hänen roolihenkilönsä tähtihetki.

Ja kun Stanton elokuvan lopussa kääntyy kameraa kohti ja hymyilee katsojalle, ei jää epäselväksi mistä on kyse. On jäähyväisten hetki, mutta ei mitenkään surullisten sellaisten. Pitkä elämä, pitkä ura on saanut kauniin päätöksen.

Luckyssä nähdään muitakin vuosikymmenien uran tehneitä amerikkalaisnäyttelijöitä: Barry Shabaka Henley kahvilanpitäjänä, Tom Skerritt läpikulkumatkalla olevana vanhana merijalkaväen miehenä ja 1950-luvun lopun teini-idoli James Darren kapakanpitäjä Elainen (Beth Grant) miehenä Pauliena.

Ja tietenkin David Lynch, jonka päätelmä siitä, miksi Presidentti Roosevelt häipyi on hykerryttävä."

★★★★ Pertti Avola, HS 

"No one who cares about movies and those rare actors who can elevate them into something unforgettable would dream of missing this scrappy, loving tribute to a virtuoso. Lucky may not believe in God. But what kind of fool doesn't believe in Harry Dean Stanton?"

- Peter Travers, Rolling Stone

 

Ohjaus: John Carroll Lynch

Käsikirjoitus: Logan Sparks, Drago Sumonja

Näyttelijät: Harry Dean Stanton, David Lynch, Tom Skerritt, Ron Livingston, Ed Begley Jr., James Darren, Beth Grant, Barry Shabaka Henley

Kuvaus: Tim Suhrstedt

Musiikki: Elvis Kuehn

Levittäjä: Night Visions

Kieli: Englanti, tekstitetty suomeksi ja englanniksi. 

 

Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

1h 28min K-3
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä