Mitä meistä puhutaan

(Hva vil folk si)

"Ohjaaja teki omakohtaisen ja punnitun puheenvuoron nuorten ongelmista Norjan ja Pakistanin kulttuurien ristipaineessa." ★★★★ HS

Oslossa asuva 16-vuotias Nisha (Maria Mozhdah) elää kaksoiselämää. Kotona perheen kesken hän on kunniallinen pakistanilainen tytär, mutta kodin ulkopuolella hän viettää tavallista norjalaisteinin arkea. Kavereiden kanssa hengaillaan, käydään bileissä – ja ihastutaan.

Nishan kaksi elämää törmäävät, kun isä (mm. Piin elämästä tuttu Adil Hussain) yllättää hänet poikaystävän kanssa. Isä kantaa huolta perheen kunniasta ja tekee dramaattisen päätöksen: Nisha lähetetään heti asumaan sukulaisten luo Pakistaniin, missä hän joutuu sopeutumaan vanhempiensa kulttuuriin itselleen täysin vieraassa maassa.

Mitä meistä puhutaan on palkitun ohjaaja-käsikirjoittaja Iram Haqin omiin kokemuksiin pohjautuva väkevä draama rohkeasta nuoresta naisesta, jonka on etsittävä oma polkunsa kahden kulttuurin välissä. Elokuva on ollut kotimaassaan yleisömenestys ja palkittu lukuisilla festivaaleilla ympäri maailmaa.

 

"Mitä meistä puhutaan on voimakas elokuva.

– Kuohuttava aihe houkuttelee nimenomaan olemaan muuta kuin tasapainoinen, mutta Mitä meistä puhutaan on tasapainoisen kerronnan taidonnäyte. – Osaaminen, jolla tunteiden heilahtelut kerrotaan ja jolla tytön koettelemuksilla nimenomaan ei herkutella, on huikeaa.

– Norjassa elokuvasta tuli hitti. Suosittelisin sitä kaikille. Etenkin väkevänä elokuvana, toissijaisesti sen tärkeän aiheen vuoksi. Ja kyllä, elokuva on kaikesta huolimatta myös optimistinen."

Kalle Kinnunen, Suomen Kuvalehti

"Haq kuvaa erityisellä tarkkuudella kahden maan välistä kontrastia ja Nishan tuntemaa klaustrofobiaa ja pakokauhua maassa, joka on hänelle vieras.

– Iram Haqin harkintakyky näkyy esimerkiksi leikkauksessa. Ääritilanteita ei venytetä vain siksi, että katsoja järkyttyisi tai ahdistuisi. Tunnereaktioiden sijaan elokuva jättää tilaa ajattelulle ja eläytymiselle.

Siinä on enemmän armoa kuin tuomitsemista.

Isän ja Nishan veljen välisessä joutavassa keskustelussa näpäytetään miesten epäjohdonmukaisuudesta: länsimaisesta kulttuurista kelpaavat kyllä hienot autot, mutta naisille ei suoda mitään vapauksia.

Toisaalta myös naisten rooli alistavan kulttuurin ylläpitäjinä esitetään kaunistelematta.

Norjalainen yhteiskunta astuu kuvaan sivuroolissa. Mitä sosiaalityöntekijät pystyvät tekemään, jos tyttö kieltäytyy avusta?

Haqin elokuvassa tärkeintä on lopulta luottamus. Ilman sitä on turha odottaa, että toisen polven maahanmuuttajanuoret turvautuvat pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan tukeen.

Nishaa näyttelevä Maria Mozhdah on hämmästyttävän hyvä. Isää näyttelee muun muassa Piin elämässä nähty Adil Hussain." 

Leena Virtanen ★★★★ HS

"Säteilee aitoutta ja välittömyyttä" – Variety
"Loistava, vivahteikas elokuva" – Now Toronto
"Yhtä täynnä riemua, rakkautta ja inhimillisyyttä kuin hyytävää jännitystäkin" – The Film Corner
"Hienovaraisen tunteikas ja yllättävä joka käänteessä" – The Globe and Mail
"Provokatiivista ja latautunutta materiaalia käsitellään kypsästi ja itsevarmasti" – Screen International

 

Ohjaus: Iram Haq

Käsikirjoitus: Iram Haq

Näyttelijät: Maria Mozhdah, Adil Hussain, Rohit Saraf, Ekavali Khanna, Ali Arfan, Sheeba Chaddha, Lalit Parimoo, Jannat Zubair Rehmani, Isak Lie Harr, Nokokure Dahl

Levittäjä: B-Plan Distribution

Kieli: Norja, urdu. Tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

 

1h 46min K-16 Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä