PNEP: Saamelaisveri

(Sameblod)

POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINTO 2017, RUOTSIN EHDOKASELOKUVA

Viisi ainutlaatuista uutta elokuvaa on valittu ehdolle kilpailemaan Pohjolan tärkeimmästä ja arvostetuimmasta elokuvapalkinnosta. Palkinto jaetaan kerran vuodessa taiteellisesti korkeatasoiselle ja omaleimaiselle elokuvalle, joka kytkeytyy vahvasti pohjoismaiseen kulttuuriin.

***

Ruotsin Lappi 1930-luvulla. Elle Marja oppii perheeltään poronhoitoa ja perinteistä saamelaiskulttuuria. Koulussa häntä ja muita saamelaislapsia koulitaan ruotsalaisen yhteiskunnan tavoille, vaikka heillä ei ole mahdollisuuksia osallistua siihen tasavertaisina kansalaisina. Koululaiset alistetaan myös eugeniikalle, joka pyrkii osoittamaan rotujen erot ja arvohierarkian.

Vahvatahtoinen Elle Marja ei suostu hyväksymään asemaansa alempiarvoisena, halveksuttuna saamelaisena. Toiveita herättää sievä ruotsalaisnuorukainen, jonka perässä Elle Marja lähtee kohti Uppsalaa – ja haavetta uudesta elämästä. Mutta voiko kukaan todella kieltää kulttuuriaan ja historiaansa?

Ohjaaja-käsikirjoittaja Amanda Kernellin kasvutarina Saamelaisveri palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla parhaana esikoisohjauksena ja Göteborgissa parhaana pohjoismaisena elokuvana. Erityistä kiitosta on saanut näyttelijätulokas Lene Cecilia Sparrok, joka tulkitsee Elle Marjan hämmennystä, päättäväisyyttä ja vapaudenkaipuuta uskomattomalla voimalla. Kuvaaja Sophia Olssonin varma työ tuo esiin yhtä lailla Lapin maisemien karun kauneuden kuin Uppsalan porvarillisen viehätyksen.

Marjo Pipinen

Ohjaus: Amanda Kernell

Kieli: Ruotsi ja eteläsaame, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

***

Kansallisten raatien valitsemat ehdokkaat edustavat vuoden ansiokkaimpia elokuvatapauksia sellaisilta kiitetyiltä ohjaajilta kuin Guðmundur Arnar Guðmundsson, Izer Aliu, Amanda Kernell, Selma Vilhunen ja Christian Tafdrup. Ehdokkaat ovat merkittäviä elokuvateoksia niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla, ja ne on ehditty jo palkita useilla palkinnoilla ja huomionosoituksilla Euroopan suurimmilla elokuvajuhlilla ja muualla maailmassa.


Kaikki ehdokaselokuvat nähdään Kino Tapiolassa osana 30. Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin ohjelmistoa 14.-24.9.2017.

***
 
Kaikki ehdokaselokuvat ovat:
 
ISLANTI “Hjartasteinn” (HEARTSTONE) Ohjaaja-käsikirjoittaja Guðmundur Arnar Guðmundsson / Tuottajat Anton Máni Svansson, Lise Orheim Stender, Jesper Morthorst, Guðmundur Arnar Guðmundsson / Tuotantoyhtiö SF Studios Production / Join Motion Pictures
 
NORJA “Fluefangeren” (HUNTING FLIES) Ohjaaja-käsikirjoittaja Izer Aliu / Tuottaja Khalid Maimouni / Tuotantoyhtiö The End
 
RUOTSI “Sameblod” (SÁMI BLOOD) Ohjaaja-käsikirjoittaja Amanda Kernell / Tuottaja Lars G. Lindström / Tuotantoyhtiö Nordisk Film Production

SUOMI ”Tyttö nimeltä Varpu”/”Den lilla sparven” (LITTLE WING) Ohjaaja-käsikirjoittaja Selma Vilhunen / Tuottajat Kai Nordberg, Kaarle Aho / Tuotantoyhtiö Making Movies
 
TANSKA “Forældre” (PARENTS) Ohjaaja-käsikirjoittaja Christian Tafdrup / Tuottaja Thomas Heinesen / Tuotantoyhtiö Nordisk Film Production

***

Lisätietoa valintaperusteista, juryn kommenteista, tuotantotietoja, lehdistökuvia ja yleistietoa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta on saatavilla alla olevilta verkkosivuilta:

http://www.nordiskfilmogtvfond.com/events/nordic-council-prize/2017 

http://www.norden.org/fi/pohjoismaiden-neuvosto/pohjoismaiden-neuvoston-palkinnot/nordisk-raads-filmpris-1

 

1h 50min K-12
   

  Ajankohtaista

  Tuntematon sotilas -näytökset täältä! Väliajalliset näytökset täältä! With english subtitles here!

  ***

  Pähkinänsärkijä -baletin uusinta ke 20.12. klo 18, liput täältä!

  ***

  Ohjelmistomme julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantaisin viikoksi kerrallaan – elokuvaviikko on perjantaista torstaihin. Etkö löytänyt sopivaa näytöstä? Lisää julkaistaan aina maanantaisin!

  Ohjelmistokierrossa nyt mm:

  Tuntematon sotilas englanniksi tekstitettynä täällä! Tuntematon sotilas with eng subs here!

  ***

  Oopperakausi 2017-18 täällä!

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  ***

  Kino Tapiola on ensi-iltateatteri joka valikoi ohjelmistoonsa pääasiassa eurooppalaisen ja kotimaisen elokuvan parhaimmistoa. Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  ***

  Kiireellisissä tiedusteluissa viikonloppuisin ja iltaisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä