Rakkaudella, Béatrice

(Sage femme)

Ranskalainen, kesäinen draama upealla tähtikaksikolla! Martin Provostin (Seraphine) ohjaaman elokuvan pääosissa loistavat Catherine Deneuve ja Catherine Frot.

Claire on arvostettu kätilö, joka uran loppupuolella ajautuu törmäyskurssille modernin sairaalan työtapojen ja tehokkuusvaatimusten kanssa. Yhtenä päivänä hän saa erikoisen puhelun. Hänen isänsä tuhlaileva ex-rakastaja Béatrice ilmoittaa, että hänellä on tärkeää asiaa ja haluaa tavata 30 vuoden hiljaiselon jälkeen. Heidän tapaamisestaan tulee kahden hyvin erilaisen ihmisen kohtaaminen; toinen pidättäytyvä terveyselämäintoilija ja toinen pihviä ja punaviiniä rakastava nautiskelija.

 

“Ranskalaisessa elokuvamaa­ilmassa on miellyttävää se, että siellä ei Yhdysvaltojen tapaan työnnetä ikääntyviä naistähtiä pikkurooleihin tai kokonaan syrjään. He saavat tehdä hienoja rooleja kelpo elokuvissa, kuten Catherinet Frot, 61 ja Deneuve, 73, tässä Martin Provostin arki­draamassa.

Näyttelijänä uransa aloittanut käsikirjoittaja-ohjaaja Provost tunnetaan meillä kahdesta tosipohjaisesta naismuotokuvasta. Séraphinen (2008) päähenkilö oli unohdettu naivistinen taidemaalari Séraphine de Senlis, Violetten (2013) puolestaan sensuurin kanssa taistellut kirjailija Violette Leduc.

Rakkaudella, Béatrice on fiktiivinen tarina keski-ikäisestä kätilöstä Claire Bretonista (Catherine Frot), joka on tullut elämässään taitekohtaan.

– Sitten Clairen elämään palaa hänen isänsä entinen rakastettu Béatrice Sobolewski (Catherine Deneuve). Kun Claire oli äidistään vieraantunut teini, räväkkä Béatrice oli hänelle tärkeä äitihahmo. Sitten Béatrice katosi mitään sanomatta.

– Vaikka Béatrice on naisista valovoimaisempi ja värikkäämpi, Rakkaudella, Béatrice on kuitenkin Clairen tarina, kertomus siitä, kuinka hän oppii tulemaan toimeen elämänmuutosten kanssa ja tekemään tärkeitä ratkaisuja.

Elokuva ei kasva rajojensa yli, mutta ei sen tarvitsekaan. Siinä on elämän makua ja huumoria, ja kaksi hienoa näyttelijää tulkitsemassa hyvin kirjoitettuja rooleja.”

Pertti Avola, HS

Vakavan ja vähän koomisen rajapinnassa elegantisti viihdyttävä Rakkaudella, Beatrice on sitä tyypillisintä ranskalaista elokuvaa, jota Suomeen nykyään tuodaan. Kohdeyleisönä ja itse elokuvan päähenkilöinä on varttuneempaa väkeä.

– Elokuvan suuri tähti Catherine Deneuve esittää Béatricea, seitsenkymppistä seurapiirirouvaa, joka on riippuvainen läheisistään sekä vauraudesta, jota hänellä ei enää ole. Béatrice juo, polttaa, valitsee ruokalistalta kalleinta ja yrittää manipuloida toisia. Hän olisi karmea hahmo, ellei häntä näyttelisi karismaattinen ja taitava Deneuve. Elokuva onnistuu tekemään Béatricesta kiehtovan ja sympaattisen.

Varsinainen päähenkilö on kuitenkin Catherine Frotin näyttelemä Claire, joka on elokuvan ranskankielisen nimen Sage femme mukaisesti kätilö. Työhönsä tunteella suhtautuva Claire elää vaatimattomasti ja erakoituneesti omassa rauhassaan, kunnes arkea tulee sotkemaan Béatrice, hänen isänsä rakastajatar yli 30 vuoden takaa. Epäluotettavaksi tiedetty Béatrice väittää olevansa kuolemansairas, mitä Clairella on syytä epäillä.

– Martin Provostin ohjaama ja kirjoittama draamakomedia seuraa kahden yksinäisen naisen kitkaista ystävystymistä, joka on kuin epäsuhtainen äiti ja tytär -kuvio. Se on hienosti näytelty ja kyllin jäntevä kiinnostaakseen loppuun saakka…”

Kalle Kinnunen, Suomen kuvalehti

“Catherine Deneuve Gives Her Best Role in Years in Minor-Key Crowdpleaser. The French actress delivers in Martin Provost’s satisfying Parisian tale.

– As the reigning grande dame of French cinema, Deneuve could easily rest on her laurels, only taking roles that befit and reinforce her stature. Which makes her vulnerable turn here all the more special. Playing a heart-on-her-sleeve, still-crazy-after-all-these-years free spirit, Deneuve delivers her best performance in recent memory.

– The film doesn’t lean for laughs or pathos, but allows the moment to sit, funny and sad and moving all at the same time. Just like life, really.”

IndieWire

 

Ohjaus: Martin Provost

Näyttelijät: Catherine Frot, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet

Levittäjä: Cinema Mondo

Kieli: Ranska. Tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi. 

 

1h 58min K-7 Seksuaalista sisältöä Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

  Ajankohtaista

  Tuntematon sotilas itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 16.00 – liput täältä! Väliajallinen näytös 5.12. klo 18.30, liput täältä!

  Muut Tuntematon sotilas -elokuvan väliajalliset näytökset täällä! 

  ***

  Star Wars: The Last Jedi 2D & 3D maailmanensi-ilta 13.12. – liput täällä!

  ***

  Ohjelmistomme julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantaisin viikoksi kerrallaan – elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

  Ohjelmistossa nyt mm:

  Yösyötön suomeksi tekstitetty näytös täällä!

  Etkö löytänyt sopivaa näytöstä? Lisää julkaistaan aina maanantaisin!

  ***

  Oopperakausi 2017-18 täällä!

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  ***

  Kino Tapiola on ensi-iltateatteri joka valikoi ohjelmistoonsa pääasiassa eurooppalaisen ja kotimaisen elokuvan parhaimmistoa. Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  ***

  Kiireellisissä tiedusteluissa viikonloppuisin ja iltaisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä