The Death of Stalin

★★★★★ Episodi – "The Death of Stalin todistaa, että on oikeasti mahdollista nauraa aivan kaikelle"

★★★★ HS  – "Komedia Stalinin kuolemasta on hervottoman hauska." 

Hittikomedia kauhistuttavasta vallanjanosta! Erinomaisten brittikomedioiden taiturin Armando Iannuccin The Death of Stalin vie katsojat vuoden 1953 Moskovaan.

Kun Josef Stalin saa vakavan sairauskohtauksen ja alkaa tehdä kuolemaa, alkaa Neuvostoliitossa kaikkien aikojen poliittinen valtataistelu. Suuri  johtaja on heittämässä lusikkaansa nurkkaan ja paikka tulee avoimeksi seuraajalle, jos tämä vaan pelaa korttinsa oikein. Ja ehdokkaita on pelissä monta! Kremlissä kuhisee, kun perheenjäsenet ja vallanjanoiset poliitikot Hruštšovista Berijaan ja Žukovista Molotoviin ottavat tilanteesta kaiken irti.

The Death of Stalin on kuriton komedia poliittisesta kilvoittelusta ja hillitöntä menoa marssittaa nimekäs näyttelijäkaarti Steve Buscemi, Michael Palin, Jeffrey Tambor, Rupert Friend, Olga Kurylenko ja Andrea Riseborough.

 


"Sysimusta komedia Stalinin kuolemasta käy rohkeasti hyvän maun tuolla puolen.

Jos Neuvostoliiton hirmuhallitsijasta Josif Stalinista pitää tehdä komedia, huumorin on oltava niin sysimustaa ettei se heijasta heikkoakaan valoa takaisin. Kammottavista asioista ei tule silti vaieta, sillä sen voisi tulkita diktaattorin tekojen ja uhrien vähättelemiseksi.

Voiko siis Stalinin kuolemasta 1953 ja sen jälkeisestä valtataistelusta kertovan komedian polttoaineeksi ujuttaa kidutuksia, teloituksia, öisiä pidätyksiä ja lasten hyväksikäyttöä ja selvitä koko sopasta kuivin jaloin?

Kyllä voi! Ohjaaja Armando Iannucci onnistuu mahdottoman kuuloisesta tehtävästä atomikellontarkasti. The Death of Stalin on hervoton hybridi komediaa, salamadialogia ja synkän historian dramatisointia.

– The Death of Stalinin selkäranka on erinomainen näyttelijäkaarti.

Heidän luomansa hahmot ovat aivan pitelemättömiä, vaikka valtapeliä pelataan ruumiskasan päällä. Jokainen erottuu pompparivistöstä omine oikkuineen.

Buscemi loistaa ylikierroksilla käyvänä Hruštšovina, Beale on synkkä Berija, Michael Palin erinomainen sääntöjä orjallisesti noudattavana Vjatšeslav Molotovina.

Jeffrey Tamborin esittämä Georgi Malenkov vastaa puolestaan yhdestä elokuvan riemukkaimmista repliikeistä: ”Voitko nyökytellä puheeni aikana? Olen itse ihan ulalla”.

Hykerryttäviä hahmoja ovat myös Stalinin kummajaislapset Vasili (Rupert Friend) ja Svetlana (Andrea Riseborough).

Epätodellinen maailma ja epätodellisia ihmisiä, mutta tarina on likipitäen tosi. Elokuvan käsikirjoitus perustuu Fabien Nuryn ja Thierry Robinin sarjakuva-albumiin.

Elokuva The Death of Stalin on heittämällä parhaimpia komedioita vuosikausiin."

★★★★ Miska Rantanen, HS

★★★★★ The Guardian, Peter Bradshaw "This is the film of the year"

★★★★★ Empire

★★★★★ Time Out

★★★★★ Financial Times

★★★★★ Metro (UK)

★★★★★ The List

"Kyllästyttyään brittiläiseen politikointiin ja amerikkalaiseen varapresidenttiin skotlantilainen satiirikko Armando Iannucci tarttuu venäläiseen diktaattoriin ja onnistuu loukkaamaan lähestulkoon jokaista.

– Kun jokin aika sitten ilmoitettiin, ettei The Death of Stalin -elokuvaa sittenkään esitettäisi Venäjällä – jostain kumman syystä – harva vaikutti aidosti yllättyneeltä. Armando Iannuccin sovitus Fabien Nuryn ja Thierry Robinin sarjakuvasta osoittautui kuitenkin niin herkullisen härskiksi, että se on aiheuttanut kohua ja porua kaukana Kremlistäkin. 

– Oikeastaan mikään ei nyt ole turvassa tai pyhää, ja jo pelkästään siitä Iannucci ansaitsisi jonkinlaista tunnustusta. Tällaista pelotonta huumoria, joka ottaa aiheekseen kaiken massamurhista seksuaaliseen väkivaltaan, harvemmin näkee nykyelokuvissa. Ja kun näkee, se yleensä johtaa melkoiseen rökitykseen. Ajatellaanpa vaikkapa Paul Verhoevenin Elle-elokuvaa.

– The Death of Stalin -elokuvan kritisointi loukkaavaksi on kuin hyljeksisi Charlie Chaplinin Diktaattoria tai Alec Baldwinin esittämää Trump-hahmoa. Kyllä, aihepiiri on riskaabeli ja sen toteutus tavanomaisesta poikkeava – lievästi sanottuna, sillä kuka normaali ihminen palkkaisi Steve Buscemin Hruštšovin rooliin? Mutta tosiasia on, että hyvin nopeasti lakkaa kiinnittämästä huomiota Georgi Žukovin (Jason Isaacs) Yorkshire-aksenttiin, ja monet hetket tuntuvat yhtä todellisilta kuin mikä tahansa Saturday Nigh Live -sarjan satiireissa tätä nykyä.

Unelmien näyttelijäkaarteineen – lukuunottamatta ehkä melko epätasaista Andrea Riseborough’ta Stalinin tyttärenä – ja tehokkaasti toteutettuin lavastuksineen The Death of Stalin todistaa, että on oikeasti mahdollista nauraa aivan kaikelle. Joskus se on ainut asia, joka tekee todellisuudesta siedettävää."

★★★★★ Episodi

"…a sulphurous black comedy about backstairs Kremlin intrigue following the death of Joseph Stalin in 1953.

– The Death Of Stalin is superbly cast, and acted with icy and ruthless force by an A-list lineup. There are no weak links. Each has a plum role; each squeezes every gorgeous horrible drop.

Michael Palin is outstanding as Molotov, the pathetic functionary with the kindly, unhappy face who has long since sacrificed his marriage and self-respect on the altar of Stalinism; Steve Buscemi is a nervy Khrushchev, who morphs from uneasy court jester into a Soprano-esque player; Andrea Riseborough is compelling as Stalin’s wan daughter Svetlana, driven to a borderline-Ophelia state of trauma and dread. Jeffrey Tambor is hilarious as the vain and preposterous Malenkov, and so is Rupert Friend as Stalin’s deadbeat boozer son, Vasily. Jason Isaacs gets sledgehammer laughs as the truculent war hero Zhukov, to whom he gives a muscular northern accent: a down-to-earth man of action who is to carry out the film’s final, brutal coup.

And the first among equals is Simon Russell Beale as the toadlike secret police chief, Beria, a figure oozing evil. For decades, I wondered if this extraordinary theatre actor would ever get a screen role worthy of his stage career. Now at last he has."

★★★★★ Peter Bradshaw, The Guardian

 

Ohjaus: Armando Iannucci

Käsikirjoitus: Armando Iannucci, David Schneider, Ian Martin

Näyttelijät: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Paddy Considine, Rupert Friend, Jason Isaacs, Olga Kurylenko, Michael Palin, Andrea Riseborough

Levittäjä: Atlantic Film

Kieli: Englanti, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

 


Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

1h 46min K-12 Väkivaltaista sisältöä Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä