The Favourite

"Kymmenen Oscar-ehdokkuutta kerännyt The Favourite on upeasti näytelty ja kuvattu rujo pukufarssi Englannin hovista – päärooleja hallitsevat naiset, jotka näyttävät miehille kaapin paikan. 1700-luvun alun Englantiin ja kuningatar Annan hoviin sijoittuva The Favourite nostaa Yorgos Lanthimosin viimeistään nyt tämän hetken suurten ohjaajanimien joukkoon"  ★★★★ HS

Riemukas ja pitelemätön historiallinen musta komedia huippuohjaaja Yorgos Lanthimokselta sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla, missä se palkittiin arvostetulla Grand Jury -palkinnolla.

Olivia Colman pokkasi parhaan naispääosan Oscarin roolistaan kuningatar Annena, ehdokkuuksia elokuvalla oli hulppeat kymmenen, mm. parhaan elokuvan ja ohjauksen palkintokategorioissa. 

1700-luvun alussa Englanti käy sotaa Ranskaa vastaan. Tästä huolimatta ankkakilpailut ja ananasten syöminen ovat suosittua ajanvietettä. Kuningatar Anne (Olivia Colman) on hauras ja hänen läheinen ystävänsä Lady Sarah (Rachel Weisz) hallitsee maata hänen puolestaan, huolehtien samalla Annen terveydestä ja oikuista. Uuden palvelijattaren Abigailin (Emma Stone) viehätysvoima vetoaa Sarahiin ja hän ottaa tämän siipiensä suojaan. Abigail huomaa tilaisuutensa tulleen palata aristokraattisille juurilleen, ja kun sotapolitikointi alkaa viedä liikaa Sarahin aikaa, Abigail alkaa pitää seuraa kuningattarelle. Heidän nopeasti kehittyvä ystävyytensä antaa Abigailille mahdollisuuden toteuttaa kunnianhimoiset aikeensa, ja hän ei anna politiikan eikä yhdenkään naisen, miehen tai kanin seistä tiellään.

Elokuva voitti 7 BAFTA-palkintoa ja ehdokkuuksia sillä oli yhteensä historialliset 12 (The British Academy of Film and Television Arts), enemmän kuin millään toisella elokuvalla. Elokuva palkittiin myös parhaan musikaali- tai komediaelokuvan naispääosan Golden Globella (Colman) ja sai Golden Globe -ehdokkuudet myös parhaasta musikaali- tai komediaelokuvasta, naissivuosasta (Stone ja Weisz) ja käsikirjoituksesta. 

 

"THE FAVOURITE on kerännyt kehuja viimesyksyisestä Venetsian elokuvajuhlien maailmanensi-illastaan lähtien. Oscar-ehdokkuuksia se keräsi kaikkiaan kymmenen ja jätti kaikki muut ehdokaselokuvat taakseen Alfonso Cuaronin Romaa lukuun ottamatta.

Eikä syyttä. The Favourite on kertakaikkisen mainio. Terävästi kirjoitettu ja hauska, visuaalisesti iskevä sekä upeasti näytelty.

– YORGOS LANTHIMOS (s. 1973) on jo aiemmin saanut mainetta absurdeilla, hätkähdyttävän julmaa huumoria ja vähäeleistä draamaa sekoittavilla elokuvillaan Dogtooth (2009), The Lobster (2015) ja Killing of a Sacred Deer (2017).

– Elokuvassa kaikki osa-alueet toimivat tasaisen hienosti. Ensimmäisenä silmään pistää Robbie Ryanin kuvaus. Kalansilmä- ja laajakuvalinssejä ja käsivarakuvausta, kaikki Stanley Kubrickin Barry Lyndonin (The Favouriten selkein vaikuttaja) tapaan luonnonvalossa kuvattuna. Lumoavaa, eikä tippaakaan tyhjältä kikkailulta tuntuvaa. Hienosti toimivat myös rosoista realismia ja teatraalisuutta yhdistelevä puvustus sekä lavastus.

LÖYHÄSTI historiallisiin tosiasioihin pohjaava käsikirjoitus ei sinänsä sisällä suuria oivalluksia, mutta se on varmaotteinen ja tehokas. Sekä selkeän feministinen: tässä elokuvassa naiset näyttävät miehille kaapin paikan uudelleen ja uudelleen, herkullisen dialogin saattelemana. Sen verran kuin miehiä edes mukana on, The Favouriten kaikkia päärooleja hallitsevat naiset.

Kaiken kruununa ovatkin Annaa, Sarahia ja Abigailia esittävät Colman, Weisz sekä Stone. Kaikki ovat rooleistaan Oscar-ehdokkaina, ja ansaitusti. Etenkin Colman loistaa hauraana ja säälittävänä mutta vallastaan erittäin tietoisena kuningattarena."

★★★★ Juha Typpö, HS

 

Ohjaus: Yorgos Lanthimos

Käsikirjoitus: Deborah Davis, Tony McNamara

Näyttelijät:Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn

Levittäjä: Nordisk Film

Kieli: Englanti, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

 

Voita VIP-matka Cannesiin: The Favourite on European Film Challenge -yleisökilpailun 10 lisäpisteen suosituselokuva!

 

Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

1h 59min K-16 Seksuaalista sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä

   

  Näytä ostoskori