Toiveuusinta & Jussi-voittaja: Ikitie

Parhaan elokuvan Jussi-palkinnon voittaja!

"Ikitie on loistava kotimainen elokuva Stalinin vainoista. Antti Tuurin romaanin filmatisointi on AJ Annilalta loistosuoritus." HS

Antti Tuurin menestysromaaniin pohjautuva, AJ Annilan ohjaama ja mm. Tommi Korpelan, Irina Björklundin ja Sidse Babett-Knudsenin tähdittämä elokuva vaietusta historiasta. Elokuva oli osa Suomi 100 -juhlavuoden 2017 ohjelmaa.

Vapaus on taivaan ja helvetin tuolla puolen

Jussi Ketola haetaan yöllä kotoaan ja kuljetetaan mustien autojen kyydissä itärajan pintaan. Rajalla Ketola aiotaan ampua, mutta hän pääsee livahtamaan murhaajiltaan ja juoksee yli rajan Neuvostoliiton puolelle.

Rajan takana Neuvostoliiton valtiollinen poliisi, NKVD, antaa hänelle uuden henkilöllisyyden, työpaikan kolhoosista ja järjestää uuden vaimon. Yhdessä vapaaehtoisesti Karjalaan saapuneiden amerikkalaisten kanssa Ketola rakentaa työläisten paratiisia. Stalinin vainojen myötä paratiisi muuttuu helvetiksi, jossa Ketola mieluummin ottaisi kuulan kalloonsa kuin eläisi, mutta kuolemaapa hänelle ei sallita.

Hän näkee ja kokee asioita, joita ei tosiksi uskoisi elleivät ne niitä olisi.

 

“Klassikko jo syntyessään. Raskaan sarjan kirjailija, loistavat näyttelijät ja visionäärinen ohjaaja tekevät Ikitiestä yhden upeimmista kirjafilmatisoinneista, joita Suomessa on nähty.

– Se kertoo ennen kaikkea tärkeän, hiljaiseksi vaietun tarinan suomalaisten historiasta, mutta samaan aikaan se on myös elokuva, joka tullaan muistamaan kotimaisen elokuvan historiassa. AJ Annila on ohjannut mestariteoksen, joka nousee yhdeksi suomalaisen elokuvan klassikoista.

Tuurin hengästyttävän jännittävä, todellisiin tapahtumiin perustuva tarina yhdistettynä Annilan omaleimaiseen tyyliin tekee Ikitiestä ainutlaatuisen.

– Ikitien roolitus on osunut nappiin. Lienee turha puhua palkinnoista, eihän Suomessa niiden merkitys ole niin suurta kuin maailmalla, mutta en tiedä kuka muu voitaisiin palkita parhaan miespääosan Jussilla Korpelan vavisuttavan roolityön ohi. – Myös Björkman tekee yhden uransa hienoimmista roolitöistä vastenmielisenä, vainoharhaisena ja raakana neuvostopoliisi Kallosena. Korpelan ja Björkmanin roolityöskentely on tyylillisesti hyvin erilaista mutta toisiaan täydentäviä viimeiseen asti.

– Ikitie on rytmillisesti erittäin onnistunut, eikä se lerpahda hieman alle kahden tunnin keston aikana. Tarinan jännitteisyys kasvaa kuin pingotettu jousi, ja kerronta vyöryy eteenpäin ilman turhia kuvia. Rauno Ronkaisen kuvaus on kotimaisen elokuvan aateliaa, tyylikästä ja koskettavaa. 

– Elokuva onnistuu koskettamaan ja järkyttämään ilman Puhdistuksen (2012) mässäilevää väkivaltaa. Ikitie omaakin tiettyä sukulaisuutta Klaus Härön riipivään mestariteokseen Äideistä parhain (2005). Ulkoisesti elokuvat ovat yhtä tyylikkäitä ja taidokkaasti tehty. Molemmat tuovat esiin kiusallisen, sodasta ennestään vaietun yksityiskohdan. Ikitie on elokuvallisesti tuore näkökulma suomalaisuuteen ja sen kipeisiin, häpeällisiin vaiheisiin.”

★★★★★ Jesse Raatikainen, Episodi

“Yllättävimmät ja järkyttävimmät tarinat ovat useimmiten tosia. Jos elokuvantekijä hallitsee tavat ja keinot kertoa ne, katsojien sydämet saadaan sykkimään samassa tahdissa. 

– AJ Annilan ohjaaman Ikitien takana on hurja tarina, joka tuo esille maailman mittaluokassa pienen, mutta monen suomalaisen kannalta kipeän historian sivupolun.

– Elokuva on filmatisointi Antti Tuurin romaanista Ikitie, joka on yksi hänen myöhäiskautensa helmistä. Kertomus Neuvostoliittoon muuttaneista ihmisistä perustuu tositapahtumiin.

– Annila loihtii upeasti kankaalle epätodellisen euforiset alku­ajat Neuvostoliiton puoleisessa Karjalassa, jossa puhalletaan yhteen hiileen ja rakennetaan onnelaa. Tunnelma liukuu pian vainoharhaiseksi kun käy ilmi, että vapaudella onkin hyvin ahtaat rajat.

Ikitie on monin tavoin täysosuma. Se on ohjaaja Annilalta vahva näyttö elokuvallisesta osaamisesta ja tarinankuljetuksesta. 

– Elokuvan vahvuus on se, ettei siinä selitellä liikoja. Jos katsojalla on hallussaan perustiedot Stalinin vainoista, hän osaa täydentää mielessään kohtaukset, jossa hiljaisuus puhuu kovimmalla ­äänellä.

Toisaalta jos jotain kauheaa pitää näyttää, se näytetään. Koska se on tapahtunut, ja jotta jälkipolvi ei sitä unohtaisi.

Näyttelijäkaarti on sekoitus tuttuja ja vähemmän nähtyjä kasvoja. Tommi Korpela urakoi rouheasti Jussi Ketolan pääosan alusta katkeraan loppuun. Vallan linnakkeesta tuttu Sidse Babett Knudsen on hänen lempeä Sara-vaimonsa. Ville Virtanen on vaikuttava hahmo idealisminsa kadottavana John Hillinä.”

★★★★ Miska Rantanen, HS

 

Ohjaus: AJ Annila

Näyttelijät: Tommi Korpela (Jussi Ketola)
Sidse Babett Knudsen (Sara)
Ville Virtanen (Hill)
Jonna Järnefelt (Ella)
Eedit Patrakka (Mary, 8v)
Rosa Salomaa (Mary, 14v)
Hannu-Pekka Björkman (Kallonen)
Emmi Parviainen (Laina)
Helen Söderqvist (Martta Hill)
Sampo Sarkola (Strang)
Antti Virmavirta (Maki)
Irina Björklund (Sofia)
Jarkko Niemi (Karvinen)

Levittäjä: Nordisk Film

Kieli: Suomi, englanti, venäjä. Vieraskieliset kohdat tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

 

Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

1h 43min K-16 Väkivaltaista sisältöä Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Kesäkaudella näytöksiä on ke ja pe-su, avaamme aina tuntia ennen päivän ensimmäisen elokuvan alkua.

  Viihtyisä terassimme on pääsääntöisesti auki klo 21 asti (paitsi sunnuntaisin, jolloin suljemme viimeisen elokuvan alettua).

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (teatterin lipunmyynti, aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna kesäkaudella näytöspäivinä tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua, terassi sulkee illalla klo 21
  (paitsi sunnuntaina, jolloin suljemme viimeisen elokuvan alettua).

  Ota yhteyttä

   

  Näytä ostoskori