Itsenäisyyspäivän näytös: Tuntematon...

(Tuntematon sotilas)

Tässä näytöksessä on 15 minuutin väliaika!

***

"Uusi Tuntematon sotilas on loistava viiden tähden suurelokuva." ★★★★★ IL

"Tuntematon sotilas kouraisee tunnelatauksellaan ja karistaa klassikosta painolastin." ★★★★★ IS

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas, Väinö Linnan romaanin pohjalta. 

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on Väinö Linnan klassikkoromaaniin perustuva kuvaus jalkaväkiosaston yli kolmivuotiseksi venyvästä sotatiestä Suomen jatkosodassa. Elokuva kertoo Rokan, Kariluodon, Koskelan, Hietasen ja heidän taistelutovereidensa tarinan – miten toveruus, huumori ja halu jäädä henkiin yhdistävät miehiä matkalla sinne ja takaisin. Sota mullistaa niin yksittäisen sotilaan kuin kotirintamalle jääneidenkin elämän ja jättää jälkensä koko kansakuntaan. 

 

"Mitä sitä turhia kiertelemään, Tuntematon sotilas on Aku Louhimiehen mestariteos.

– Perhana, miten hieno elokuva! Siinä ensimmäinen ajatus, kun uuden Tuntemattoman sotilaan lopputekstit vyöryvät ruudulle.

Voi vain kuvitella niitä paineita, joita ohjaaja Aku Louhimiehellä, 49, on ollut niskassaan tätä elokuvaa tehdessään.

Kyseessä on siis jo kolmas elokuvaversio Väinö Linnan kirjasta. Harvaa teosta on Suomessa nostettu sellaiselle jalustalle, jolla Tuntematon sotilas -romaani nököttää. Sen vuoksi tieto uudesta elokuvaversiosta otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein. Monet pitivät koko ajatusta kolmannesta Tuntemattomasta älyttömänä. Osa kritisoi elokuvan näyttelijävalintoja. Ja lopulta nousi vielä kohu, kun elokuvan nimellä mainostettiin mitä erikoisempia tuotteita.

Louhimies on kertonut yrittäneensä saada elokuvan tehtyä jo vuosien ajan. Ohjaajan intohimo näkyy valkokankaalla ja uhkapeli on kannattanut. Kolmas versio elokuvasta oli todellakin tarpeellinen. Ja se on myös kolmesta elokuvasta paras. Jokaisella elokuvalla on toki omat puolensa, mutta kokonaisuutena Louhimiehen Tuntematon seisoo vahvimmin omilla jaloillaan. Aika on antanut tapahtumiin perspektiiviä ja nykyteknologia sekä iso budjetti mahdollistavat näyttävän toteutuksen ja armottoman realismin.

Tuntematon sotilas ylittää odotukset oikeastaan kaikilla mittareilla mitattuna. Se on jännittävä, koskettava ja upeasti kuvattu ja näytelty.

Louhimiehen vahvuus ohjaajana näkyy sekä näyttelijöiden voimakkaina roolisuorituksina että siinä, että kolmetuntinen filmi ei muutu hetkeksikään pitkäveteiseksi. Jännitys säilyy viimeiseen hetkeen saakka.

– Yli seitsemän miljoonan euron budjetillaan uusi Tuntematon sotilas on kallein suomalainen elokuva ja se on myös yksi kaikkien aikojen parhaita suomalaisia elokuvia.

– Sodan psykologinen vaikutus miehiin kuvataan nyt paremmin kuin aikaisemmin. Myös kotirintama on elokuvassa näyttävästi esillä. Äänislinnaan sijoittuvat kohtaukset tuovat filmiin vielä aivan oman ulottuvuutensa.

Elokuvan näyttelijöitä ei voi liikaa kehua. Kaikki tekevät kautta linjan hienoa työtä. Aku Hirviniemi (Hietanen) ja Jussi Vatanen (Koskela) ovat aiemmin tulleet tutuksi komediallisista rooleistaan. Se ei haittaa mitään. He solahtavat tämän elokuvan rankkoihin rooleihinsa hienosti. Suurelle yleisölle vähemmän tutuista näyttelijöistä voisi erikseen nostaa esille Hannes Suomisen (Vanhala) ja Johannes Holopaisen (Kariluoto), joiden roolityöt jäävät voimakkaasti mieleen.

Ja sitten on tietenkin Rokka. Eero Aho, 49, tekee Rokkana elämänsä roolityön. Louhimiehen Tuntematon on ennen kaikkea Rokan elokuva. Rokka kantaa sotaa ja sen kauhuja ja hulluutta harteillaan, mutta sankarin viittaa hän ei niskaansa ota. Eero Aho näyttelee Rokkaa voimakkaasti ja vereslihalla. Hän on roolissa täydellinen."

★★★★★  Juho Rissanen, IL

"Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on Väinö Linnan romaanin parhaiten näytelty filmatisointi.

– Louhimiehen Tuntematon on näyttävää ja varmalla otteella ohjattua epookkia. Se välittää vakuuttavasti sekä taistelujen kaoottisuuden että pitkittyvän sodan aiheuttaman turhautumisen. Myös pokkuroinnin vastustaminen ‒ suomalaisen sisun symboli sekin ‒ läpäisee luontevasti koko eriparisen miesjoukon odysseian.

Louhimiehen elokuvan suurin ansio on kertoa kansallistarina nyky-yleisöä puhuttelevalla realismilla. 

– Yhdessä suhteessa Louhimiehen tulkinta erottuu selvästi edukseen edeltäjistään: uusi Tuntematon on roolitettu erinomaisesti ja sisältää kolmikon parhaat näyttelijäsuoritukset. Hahmojen tulkinnassa Louhimies myös vetää paikoitellen rohkeasti omaan suuntaansa.

– Huonoa roolisuoritusta ei elokuvasta löydy. Se on saavutus, joka perustee jo itsessään uuden tulkinnan tekemisen."

Matti Rämö, Seura

"Tätä on hyvä näytteleminen ja hyvä elokuva.

– Jo kaksi Tuntematonta sisääni imeneenä teen parhaani ymmärtääkseni kolmannenkin tuotannon perusteet: monelle suomalaiselle Louhimiehen versio on ensimmäinen Tuntematon."

★★★★ Markus Määttänen, Aamulehti

"Kotirintaman naisten kautta Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas antaa myös miesten teoille ja hetkille tarkoituksen […] Sodan kokemus läpäisee uudessa Tuntemattomassa sotilaassa vihdoin koko kansakunnan – ei vain sotaa käyviä miehiä. 

– Louhimiehen Tuntemattomassa ensimmäinen selkeästi tunnistettava hahmo on joella tulitaisteluun joutuva Rokka, mutta heti perään valkokankaalle ilmestyy hänen vaimonsa Lyyti. 

Paula Vesalan kaipaava katse lataa Lyytin välittömästi täyteen surumielisyyttä, joka ympäröi koko kolmetuntista elokuvaa sen viimeisiin kuviin saakka. 

Ajassa mitattuna Lyytin osuus on lyhyt, mutta Louhimies palaa kotirintamalle useasti. 

Tämä antaa elokuvan kaikille tulitaisteluille, miesten teoille ja heidän välisilleen hetkille vastapainon – yhtäältä tarkoituksen sille, miksi he sotaa käyvät, ja toisaalta muistutuksen siitä todellisesta elämästä, joka monen miehen kohdalla oli heidän tietämättäänkin tässä vaiheessa jo peruuttamattomasti ohi. 

Edvin Laineen vuonna 1955 ja Rauni Mollbergin vuonna 1985 ilmestyneissä sovituksissa Lyytiä ei nähty. Hahmo on uudelle tulkinnalle kuitenkin vähintäänkin yhtä tärkeä kuin mutkaton urotöiden tekijä Rokka, jota Eero Aho näyttelee mestarillisesti. 

– Tuntemattomassa sotilaassa on paljon rooleja täytettäväksi, mutta Louhimiehen ohjauksessa hyvin erilaisista näyttelijöistä on muotoutunut yhteen hitsautunut, samaa tarina- ja kokemusmaailmaa täysillä elävä joukko. […] Miehistä monet saavat elokuvassa oman hetken, jolloin kerronta likipitäen pysähtyy ja sotakokemuksesta aukeaa uusi sivu."

★★★★★ Taneli Topelius, IS

 

Ohjaus: Aku Louhimies

Käsikirjoitus: Jari Olavi Rantala ja Aku Louhimies

Näyttelijät: 
Eero Aho
Aku Hirviniemi
Jussi Vatanen
Joonas Saartamo
Johannes Holopainen
Samuli Vauramo
Arttu Kapulainen
Paula Vesala
Hannes Suominen
Andrei Alén
Juho Milonoff
Matti Ristinen
Severi Saarinen
Eino Heiskanen
Max Ovaska
Akseli Kouki
Elias Gould
Hemmo Karja

Tuotantoyhtiö: Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy, toimitusjohtaja Miia Haavisto 
Tuottajat: Aku Louhimies ja Mikko Tenhunen
Kuvaus: Mika Orasmaa 
Ääni: Kirka Sainio
Lavastus: Petri Neuvonen 
Puvustus: Marjatta Nissinen 
Maskeeraus: Salla Yli-Luopa 
Leikkaus: Ben Mercer

Levittäjä: SF Film Finland Oy

Kieli: Suomi, ei tekstitystä.

 

Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

3h 15min K-16 Väkivaltaista sisältöä Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Kesäkaudella näytöksiä on ke ja pe-su, avaamme aina tuntia ennen päivän ensimmäisen elokuvan alkua.

  Viihtyisä terassimme on pääsääntöisesti auki klo 21 asti (paitsi sunnuntaisin, jolloin suljemme viimeisen elokuvan alettua).

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (teatterin lipunmyynti, aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna kesäkaudella näytöspäivinä tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua, terassi sulkee illalla klo 21
  (paitsi sunnuntaina, jolloin suljemme viimeisen elokuvan alettua).

  Ota yhteyttä

   

  Näytä ostoskori