Vain maailmanloppu

(Juste la fin du monde)

Kanadalais-ranskalaisessa draamaelokuvassa kuolemansairas kirjailija Louis palaa kotiin 12 vuoden jälkeen kertoakseen perheelleen lähestyvästä menehtymisestään. Seuraa erikoinen sukukokous täynnä jännitteitä ja epäilyksiä.

Nuoren ranskalaisen ohjaajaneron Xavier Dolanin (Mommy, Tom at the Farm, Kangastuksia) uuden elokuvan pääosissa nähdään timanttinen kasti ranskalaisnäyttelijöitä, muiden muassa Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux, Gaspard Ulliel ja Nathalie Baye.

Elokuva voitti 2016 Cannesin elokuvajuhlien tuomariston palkinnon, oli ehdolla Cannesin kultaisen palmun voittajaksi, sekä voitti parhaan ohjaajan, parhaan miespääosan (Gaspard Ulliel) että parhaan leikkauksen Cesár-palkinnot.

Yle haastatteli Xavier Dolania Cannesissa 2016, lue artikkeli täältä!

 

“…ensiluokkainen elokuva. Sen parhain kohtaus tapahtuu elokuvan keskivaiheilla kun Louis ja Martine jakavat hiljaisen hetken kahdestaan. Elokuva on silloin traagisimmillaan ja aidoimmillaan todistaen, että vähemmän on joskus enemmän. Elokuva malttaa pysähtyä ja antaa hahmojen vain olla, ja se on hienoa. Näitä hetkiä olisi toivonut olevan enemmänkin, mutta myös elokuvan loppu on erinomainen. Vincent Cassel, joka lähinnä yrmyilee taustalla, pääsee vihdoin valloilleen ja todistaa olevansa edelleen aikansa hienoimpia miesnäyttelijöitä. Cassel on raaka, traaginen, inhottava ja ennen kaikkea aito, kaikkea mitä hahmolta toivookin.

Dolan on saanut näyttelijöistään irti hienot roolisuoritukset ja elokuva onnistuu myös muilla osa-alueilla. Erityisesti Andre Turpinin kuvaus on hienoa.”

★★★★ Maria Lättilä, Episodi

"Vain maailmanloppu on kanadanranskalaisen Xavier Dolanin tuorein elokuva. Cannesissa palkittu leffalahjakkuus on iältään vasta parikymppinen. Dolanin edeltävää elokuvaa Mommya voidaan pitää hänen kansainvälisenä läpimurtonaan. Se oli henkeäsalpaava kuvaus äidin ja pojan suhteesta, eikä tämäkään elokuva jätä kylmäksi.

Dolan kertoo taidokkaasti ja aidosti ihmisten välisistä suhteista, ja välillä Vain maailmanloppu on niin piinaava aitoudessaan, että sitä on vaikea katsoa. Hahmot tuodaan niin lähelle, että heidän hikikarpalonsa voi melkein haistaa. Parhaimmillaan ja pahimmillaan elokuva onkin siis kuin aito kohtaus maailman piinaavimmasta perhepäivällisestä.”

★★★★ Jenni Junkala, Me Naiset

“28-vuotiaan ohjaajan (Xavier Dolan) harteille on jo asetettu uudelleen syntyneen Orson Wellesinkin viittaa. Vaikka vertaileminen on hieman liioiteltua, niin tuskin kukaan voi kiistää, etteikö Dolan olisi äärimmäisen lahjakas elokuvaohjaaja, jolta voidaan odottaa vielä suuria. Kyseessä on selkeä auteur, jolla on äärimmäinen kunnianhimo elokuvaansa kohtaan.

Vain maailmanloppu on haastava perhedraama, joka pelaa intensiivisillä lähikuvilla. Siinä puhutaan ja puretaan menneisyyden traumoja, itketään rakastamisen vaikeutta ja kerätään jännitteitä osaamatta niitä kunnolla selvittää.


– Vain maailmanloppu kertoo oivallisesti siitä, minkälaista tuhoa puhumattomuus ja selvittämättömät kommunikaatiovaikeudet voivat aiheuttaa. Henkilöt ovat traagisia ja samalla huomattavan koomisia.

– Hiemankin huonompien näyttelijöiden käsissä Vain maailmanloppu olisi sietämättömän raskasta katsottavaa, koska sen tyylilaji vaatii taituruutta, ääretöntä herkkyyttä ja emotionaalista latausta. Dolanin käytössä on ranskalaisen elokuvan huippujoukkue, joka osaa kantaa merkityksellisen hiljaisuuden ja joka antaa katseiden puhua enemmän kuin tuhat sanaa.”

★★★★ Olli-Matti Oinonen, Savon Sanomat

“Xavier Dolan's nightmarish homecoming is a dream. The claustrophobia of family has rarely been so well-wrought as in the latest highly stylised – and highly polarising – drama by the French-Canadian enfant terrible.

Xavier Dolan’s It’s Only the End of the World is histrionic and claustrophobic: deliberately oppressive and pretty well pop-eyed in its madness – and yet a brilliant, stylised and hallucinatory evocation of family dysfunction: a companion piece in some ways to the epic shouting match that was Dolan’s earlier movie, Mommy.”

★★★★ Peter Bradshaw, The Guardian


Ohjaus: Xavier Dolan

Käsikirjoitus: Xavier Dolan

Näyttelijät: Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux, Gaspard Ulliel

Levittäjä: Finnkino Oy

Kieli: Ranska, teksitys suomeksi.

1h 39min K-12 Päihteet/huumeet
   

  Ajankohtaista

  Tuntematon sotilas itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 16.00 – liput täältä! Väliajallinen näytös 5.12. klo 18.30, liput täältä!

  Muut Tuntematon sotilas -elokuvan väliajalliset näytökset täällä! 

  ***

  Star Wars: The Last Jedi 2D & 3D maailmanensi-ilta 13.12. – liput täällä!

  ***

  Ohjelmistomme julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantaisin viikoksi kerrallaan – elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

  Ohjelmistossa nyt mm:

  Yösyötön suomeksi tekstitetty näytös täällä!

  Etkö löytänyt sopivaa näytöstä? Lisää julkaistaan aina maanantaisin!

  ***

  Oopperakausi 2017-18 täällä!

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  ***

  Kino Tapiola on ensi-iltateatteri joka valikoi ohjelmistoonsa pääasiassa eurooppalaisen ja kotimaisen elokuvan parhaimmistoa. Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  ***

  Kiireellisissä tiedusteluissa viikonloppuisin ja iltaisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä