Taustaa

Aiemmat vaiheet

Kino Tapiola valmistui vuonna 1955. Funktionalistisen rakennuksen on suunnitellut koko Tapiolan rakennushistorian kannalta keskeinen arkkitehti Aarne Ervi. Kino Tapiolan kortteli on yksi uuden puutarhakaupungin vanhimmista ja pitkään Mäntyviidan alue toimikin koko Tapiolan keskuksena. Suurten ikkunoidensa ansiosta Kino Tapiolan rakennusta kutsuttiin aluksi ”Lasipalatsiksi”. Koska rakennus on keskeinen osa Tapiolan alkuperäistä puutarhakaupunkia Museovirasto on suojellut kiinteistön. Tapiolan alkuaikoina teatterissa pidettiin seurakuntatilojen puutteessa jopa jumalanpalveluksia. Ensimmäinen elokuvaesitys Kino Tapiolassa järjestettiin sunnuntaina 30. lokakuuta 1955.

Alun perin teatterista huolehti legendaarinen ”Kinosaurus” Urpo Hovilainen perheineen. Vuonna 1977 toiminta siirtyi Adams Filmi Oy:lle vuoteen 1982 asti, jolloin Bio Jaseka otti teatterin vastuulleen. Pitkään koneenhoitajana Kino Tapiolassa toiminut Peter Puisto siirtyi Bio Jasekan omistuksen kautta myös teatteriomistajaksi vuonna 1988, ja vastasikin toiminnasta aina vuoteen 2007 asti, jolloin Kino Tapiolaan tuli uusi yrittäjä. Elokuussa 2008 Kino Tapiolan katosta paljastui yllättäen asbestieristeitä, minkä vuoksi teatteri asetettiin välittömästi käyttökieltoon ja suljettiin. Tämän seurauksena tuolloin teatteritoimintaa hoitanut Kino Tapiola Oy ajautui konkurssiin.

Varsin pian tämän jälkeen alkoivat keskustelut siitä kuinka Kino Tapiola pystyttäisiin säilyttämään elokuvateatterina. Espoon kaupungin aloitteesta ja tuella teatteritoiminnasta vastaamaan perustettiin Ciné Tapiola Oy, emoyhtiönään Espoo Ciné -elokuvajuhlien toiminnasta vuodesta 1989 vastannut Espoon elokuvajuhlat ry. Espoo Ciné on järjestänyt festivaalinäytöksiä Kino Tapiolassa aina vuodesta 1993 lähtien, joten teatteri oli vanhastaan tuttu. Kino Tapiola lieneekin harvoja elokuvateattereita, jonka toiminnasta vastaa pikemminkin elokuvataiteellisesta kuin kaupallisista lähtökohdista ponnistava voittoa tavoittelematon yhdistys.

Perjantaina 13. elokuuta 2010 Kino Tapiola avattiin uudelleen kahden vuoden remontoinnin jälkeen läpikotaisin korjattuna ja laitteistoltaan täysin ajanmukaistettuna. Nyt Kino Tapiolassa on perinteisten 35 mm:n projektoreiden lisäksi myös digitaaliset projektorit, jotka mahdollistavat esimerkiksi 3D-elokuvien sekä satelliittilähetysten esittämisen. Syksyllä 2017 myös Kino Tapiolan aula uudistettiin täysin.

Teatteri on kuulunut vuodesta 2013 lähtien arvostettuun Europa Cinemas -verkostoon, joka tukee eurooppalaista elokuvakulttuuria ja sen näkyvyyttä – teatterin ohjelmistoon valitaankin vain ensi-iltaelokuvien parhaimmisto, eurooppalaista ja kotimaista tarjontaa painottaen.

Lue lisää yleisötutkimuksemme mahtavista tuloksista!

 

 

Once Upon a Time in a Movie Theatre -lyhytelokuva on
oodi Kino Tapiolalle!

Kaksi teatteristamme inspiroitunutta, pääosin mainosalalla työskennellyttä Kino-fania loivat lyhytelokuvan Once Upon a Time in a Movie Theatre, joka kertoo kauhu- ja romantiikkagenren keinoin elokuvateatterista paikkana, missä kaikki tapahtuu.

Alku, loppu ja kaikki siinä välissä. Once Upon a Time in a Movie Theatre on rohkeasti genrerajoja rikkova lyhytelokuva elokuvateatterista paikkana, jossa kaikki tapahtuu. Elokuvassa kaksi hyvin erilaista elämää kietoutuu toisiinsa Kino Tapiolan elokuvasalissa kohtalokkain seurauksin. 

Lyhytelokuvan ohjaaja Anssi Määttä ja käsikirjoittaja Antti Tuominen ovat tehneet yhteistyötä palkittujen mainos- ja lyhytelokuvien parissa vuodesta 2013 lähtien, ja he kiteyttävät teoksensa näin: ”Kino Tapiola on historiallisesti arvokas maamerkki, tyyli-ikoni ja merkkipaalu itsenäisen teatteritoiminnan saralla Suomessa. Elokuvaelämys Kino Tapiolassa ei jätä ketään kylmäksi, siksi myös tämä pieni oodimme Kino Tapiolalle on kaikkea muuta kuin tavanomainen.”

 

 

Kino Tapiolan laadukkaasta ohjelmistoprofiilista kertoo mainiosti TOP listaus läpi vuosien: 

2019

1. Downton Abbey
2. Tuntematon mestari
3. Kärsimys ja kunnia
4. Once Upon a Time…in Hollywood
5. Green Book
6. Roma
7. Apollo 11
8. Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä
9. Risto Räppääjä ja pullistelija
10. The Favourite

2018

1. Solsidan
2. Bohemian Rhapsody
3. Mamma Mia! Here We Go Again
4. Oma maa
5. The Post
6. Maria Callas
7. Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja
8. C’est la vie – häät ranskalaiseen tapaan
9. BlacKkKlansman
10. Lady Bird

2017

1. Tuntematon sotilas
2. Yösyöttö
3. La La Land
4. Moonlight
5. Manchester by the Sea
6. Ikitie
7. Rakkaudella, Béatrice
8. Toivon tuolla puolen
9. Victoria & Abdul
10. Blade Runner 2049

2016:

Järven tarina
Hymyilevä mies
Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!
Julieta
Mies joka rakasti järjestystä
 

2015:
007 Spectre
Miekkailija
Ida
Kaiken teoria
The Imitation Game 

2014:
Philomena
Mielensäpahoittaja
The Grand Budapest Hotel
Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi
A Late Quartet

2013: 
Rakkaus
Anna Karenina
Kvartetti
Blue Jasmine
21 tapaa pilata avioliitto 

2012:
Skyfall
Rautarouva
Puhdistus
Risto Räppääjä ja viileä Venla
To Rome With Love

2011:
Kuninkaan puhe    
Le Havre
Vuosi elämästä
Hella W
Missä kuljimme kerran

 

Ajankohtaista

Kino Tapiola on auki laatuleffojen ja viinibaarin merkeissä! Näytöksiä on ke-su, avaamme arkisin 45 min ennen päivän ensimmäisen elokuvan alkua ja la-su 30 min ennen ensimmäistä elokuvaa. Viihtyisä terassimme on auki klo 21 asti (paitsi su)!

Näytöksiin myydään toistaiseksi vain 70 lippua jolloin salissa on mukavan väljää. Täällä lisää turvallisuus-käytännöistämme!

___

Kaikkien 1.3.–30.9. aikavälillä umpeutuvien sarja- ja lahjakorttien käyttöaikaa on nyt pidennetty 31.10. saakka!

–––

Jos haluat tukea toimintaamme, voit ostaa verkkolippujamme täältä! 

Verkkolippujen voimassaoloaikaa on pidennetty 9 kuukauteen.

Digitaalisen sarjalipun 12-numeroista koodia käyttämällä voi liput lunastaa myös verkkokaupasta.

–––

Kinon kesätunnelmia YLEn uutisissa! Lue juttu täältä ja katso uutispätkä täältä (kohdassa 14.20)

–––

Tilaisuus Kinolla? Lue lisää täältä!

–––

Ohjelmistomme julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantaisin viikoksi kerrallaan perjantaista torstaihin. 

Etkö löytänyt sopivaa näytöstä? Lisää julkaistaan aina maanantai-iltapäivisin!

Tulevat elokuvat täällä.

  

 
 

Yhteystiedot
Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (teatterin lipunmyynti, aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
Avoinna kesäkaudella näytöspäivinä tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua, terassi sulkee illalla klo 21
(paitsi sunnuntaina, jolloin suljemme viimeisen elokuvan alettua).

Ota yhteyttä

 

Näytä ostoskori